Connect with us

ApaVital, la un pas de a semna un contract de sute de milioane de euro

Aria de acoperire a investițiilor (culoare închisă)

Proiecte publice

ApaVital, la un pas de a semna un contract de sute de milioane de euro

Cea mai mare investiție din istoria recentă a Iașului prinde contur. Pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) a fost publicat raportul de mediu care va sta la baza emiterii acordului APM pentru investiția de sute de milioane euro care va fi derulată de ApaVital în peste jumătate din localitățile județului.

În ultimii ani, au fost vehiculate mai multe valori estimate ale contractelor de lucrări. Potrivit celor mai recente surse, investiția se va situa între 350 și 400 milioane euro.

Valoarea este comparabilă cu cea a Spitalului Regional de Urgență (SRU). Diferența este însă că pentru proiectul ApaVital există deja bani europeni asigurați, semnarea contractului de finanțare fiind programată până la sfârșitul primăverii.

Proiectul ApaVital prevede, în principal, reabilitarea aducțiunilor, înființarea de noi aducțiuni, construirea de noi gospodării de apă și reabilitarea, extinderea și înființarea de rețele de distribuție. Din județul Iași, sunt incluse în proiect 49 de orașe și comune, iar din județul Neamț sunt 4 comune beneficiare. De precizat că localitățile incluse în proiect însumează peste 500.000 de locuitori.

Proiectul ApaVital în cifre:

  • infrastructură nouă de distribuție de circa 311 km și vor fi reabilitați 28 km de rețea existentă de distribuție de apă potabilă
  • 255 km de aducțiuni noi și reabilitarea a 38 km existenți
  • 535 km de rețea nouă de canalizare, iar alți 13 km de rețea existentă vor fi reabilitați
  • 43 de rezervoare de înmagazinare
  • 23 de stații tratare apă (stații de clorinare)
  • 5 stații de epurare ape uzate
  • 43 de stații de pompare apă potabilă (noi)
  • 361 de stații de pompare apă uzată (noi)

Pentru construcțiile noi, durata de funcționare este de 50 de ani, iar în cazul celor reabilitate durata ajunge la 30 de ani.

Aria de acoperire a investițiilor din proiect este evidențiată cu culoare închisă

Lucrările vor fi finanțate prin intermediul Programului Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014 – 2020, în cadrul axei dedicate dezvoltării infrastructurii de mediu, respectiv prioritatea de investiții cu referire la creșterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane, precum și a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populației.

Scopul proiectului este de a asigura populației accesul la servicii de calitate de furnizare de apă potabilă și de preluare ape uzate din gospodării”, se precizează în raportul de mediu.

În elaborarea documentațiilor tehnice, ApaVital a beneficiat de sprijinul consultantului Comisiei Europene, Jaspers. Finanțarea proiectării este asigurată tot prin fonduri europene.

Raportul de mediu publicat pe site-ul APM are peste 1.000 de pagini și cuprinde, în detaliu, tipul de lucrări care vor fie efectuate pe fiecare localitate în parte. (descarcă/consultă raportul de mediu)

Proiectul este considerat unul regional întrucât printre localitățile beneficiare se numără și comune din județul Neamț. De remarcat că ApaVital a făcut, în ultimii ani, pași importanți spre transformarea societății într-un operator regional.

Lucrările propuse sunt amplasate pe terenuri ce aparțin domeniului public din următoarele unități administrativ-teritoriale: Rediu, Valea Lupului, Miroslava, Ciurea, Bârnova, Tomești, Comarna, Holboca, Popricani, Lețcani, Mogoșești, Scânteia, Grajduri, Prisăcani, Costuleni, Schitu Duca, Dobrovăț, Ciortești, Gorban, Cosmești, Sinești, Alexandru Ioan Cuza, Heleșteni, Ruginoasa, Costești, Cristești, Moțca, Tătăruși, Lespezi, Deleni, Hârlău, Scobinți, Ceplenița, Cotnari, Voinești, Horlești, Țibana, Țibănești,  Ion Neculce, orașul Tg. Frumos, orașul Podu Iloaiei, mun. Pașcani, comunele Valea Seacă, Răchiteni, Oțeleni, Brăești, Lungani, Popești (județul Iaşi), și comunele Timișești, Săbăoani, Tămășeni și Doljești (județul Neamț).

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top