Connect with us

Cheltuielile operaționale ale SRU Iași vor fi de 73,2 milioane euro/an

Investiția pentru amenajarea SRU va fi mai mare decât cea anunțată public

Proiecte publice

Cheltuielile operaționale ale SRU Iași vor fi de 73,2 milioane euro/an

Cheltuielile directe și indirecte pentru amenajarea Spitalului Regional de Urgență (SRU) Iași vor ajunge la aproape 480 milioane euro. Informația apare în „Ziarul de Iași”, cotidian ce citează prezentarea făcută de experții Băncii Europene de Investiții (BEI) în fața autorităților ieșene. Prezentarea a fost făcută în spatele ușilor închise, iar, la finalul acesteia, ministrul Sănătății anunțase o investiție de 321 milioane euro.

Citește și Planșe/schițe: Lucrăril de construire a SRU ajung la 321,4 milioane euro

Potrivit ZdI, suma anunţată cuprinde doar lucrările de construire şi dotare a clădirii (peste 287 milioane euro) şi cheltuielile neprevăzute din perioada implementării (circa 35 milioane euro). ZdI arată că la aceşti bani se adaugă fonduri pentru pregătirea proiectului din punct de vedere tehnic şi al detaliilor arhitecturale/de execuţie (40,9 milioane euro), racordarea la reţele de utilităţi şi construirea infrastructurii rutiere (30 milioane euro, o treime din sumă fiind doar pentru supralărgirea DN24 pe o porţiune de 6 km), costuri de implementare (circa 18 milioane euro – supervizare lucrări, plan de tranziţie etc.) şi TVA (70 milioane euro). Mai mult, la această sumă se adaugă alţi 52,1 milioane euro pentru reconversia clădirilor ce fac parte din Spitalul „Sf. Spiridon“ (etapa 2 de implementare).

Citește și Moara de Vânt: plan de trafic și proiecte imobiliare

Câteva statistici despre SRU Iași:

  • amprenta la sol a clădirii structurată pe şaşe niveluri supraterane şi două în subsol va fi de 36.500 mp (285x128m)
  • dotarea cu echipamente medicale va costa 66,5 milioane euro
  • cheltuielile operaţionale sunt estimate la 73,2 milioane euro/an
  • numărul de angajaţi este estimat la 2.923 de persoane
  • spitalul va avea 850 de paturi
  • detaliile de execuție vor fi făcute în 2019, proiectarea având o valoare de circa 25,4 milioane euro
  • lucrările de construire ajung la 287,7 milioane euro (inclusiv dotări)
  • construirea ar putea începe în primul trimestru din 2020 și are ca termen de execuție ultimul trimestru al anului 2023
  • valoarea totală a proiectului, potrivit experților BEI, ajunge la 534,7 milioane euro, dar această sumă cuprinde și reconversia clădirilor Spitalului „Sf. Spiridon”

Citește și Tot ce trebuie să știi despre accesul auto la SRU

„Analiza cost – beneficiu este o componentă importantă a studiului de fezabilitate şi a recomandărilor Comisiei Europene. Evaluarea actuală este că valoarea economică netă actualizată a proiectului este pozitivă şi rata de rentabilitate este mai mare faţă de rata de actualizare socială (5%). Aceşti indicatori arată că societăţii (România/regiunea de nord-est) îi este mai bine cu implementarea proiectului întrucât beneficiile estimate sunt mai mari faţă de costuri. Rezultatele de până acum din studiul de fezabilitate arată că criteriul viabilităţii economice a proiectului este îndeplinit“, au spus experții BEI în prezentarea lor, potrivit ZdI.

Citește și FOTO Cel mai mare mall din Moldova va fi la Iași și va avea fi înalt cât un bloc cu 8 etaje

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top