Connect with us

Petiție pentru salvarea unui parc central: 1.000 de semnături în 15 ore

Mișcări civice

Petiție pentru salvarea unui parc central: 1.000 de semnături în 15 ore

O petiție lansată de Asociația CIVICA beneficiază de un sprijin puternic la doar 15 ore de la momentul în care a fost lansată. Petiția a strâns aproape 1.000 de semnături, fiind popularizată începând de marți după-amiază, în jurul orei 18.00, când asociația a postat un mesaj pe Facebook. Până miercuri dimineață, în jurul orei 10.00, erau deja 869 de semnături.

Citește și FOTO Zona centrală a Iașului unde vor fi construite cele mai înalte clădiri din Iași

Asociația CIVICA propune amânarea luării unei decizii în ședința Consiliului Local de vineri, 4 mai, cu privire la un schimb de terenuri între Primăria Iași și omul de afaceri Cristin Zămosteanu. Printre terenurile cerute de investitor se află cinci suprafețe pe amplasamentul actualul spațiu verde din perimetrul delimitat de străzile Anastasie PanuElena DoamnaGhica Vodă. Al doilea lucru solicitat de CIVICA constă în organizarea unei dezbateri publice pe această temă.

Scopul dezvoltatorului este de a construi un ansamblu imobiliar, fiind în negocieri și cu alți proprietari din zona spațiului verde pentru achiziționarea celorlalte suprafețe existente.

Apix.ro a scris la începutul lunii aprilie despre acest caz: Un dezvoltator cumpără bucată cu bucată parcul din fața turnului UMF

Petiția CIVICA a fost publicată pe platforma de-clic.ro și poate fi semnată AICI.

Apix.ro vă pune la dispoziție textul integral al petiției:

„Mai multe suprafețe din Parcul Elena Doamna (în fața turnului UMF din zona Anastasie Panu) au fost retrocedate în ultimii 10-15 ani și au ajuns în mâinile unor investitori / speculatori imobiliari, în loc să fie răscumpărate de primărie pentru a proteja spațiul verde, și așa deficitar în Iași.

Acești dezvoltatori imobiliari doresc să desființeze spațiul verde de aproximativ 20 000 mp din centrul Iașului (spațiu verde care, în prezent, este lăsat să se degradeze) și să construiască clădiri înalte.

În acest context, solicităm primarului Municipiului Iași și Consiliului Local Iași:

1) Amânarea unei decizii în privința efectuării schimbului de terenuri între Municipiul Iași și firma M Chim SRL, deținută de dezvoltatorul imobiliar Cristian Zămoșteanu;

(n.r. – Citește și Lista celor 10 terenuri pe care le vrea Zămosteanu de la Primărie)

2) Organizarea unei dezbateri publice care să vizeze în mod explicit planurile urbanistice pentru zona Anastasie Panu – Elena Doamna – Grigore Ghica Vodă.

Mai concret, înainte de luarea unei astfel de decizii, considerăm că trebuie să aflăm cu exactitate:

– care sunt intențiile primăriei și ce argumente susțin decizia de-a efectua schimbul de terenuri;

– ce doresc și ce nevoi au ieșenii, în special locuitorii din zona Parcului Elena Doamna;

– care sunt intențiile proprietarilor acestor terenuri retrocedate din Parcul Elena Doamna, ce fel de clădiri doresc să construiască, pe ce suprafață etc.

(n.r. – Citește AICI argumentele omului de afaceri Cristin Zămosteanu)

De ce este important?

Pe 4 mai 2018 va avea loc o ședință a Consiliului Local Iași în care se va discuta aprobarea unui schimb de terenuri între Municipiul Iași și firma M Chim SRL, deținută de dezvoltatorul imobiliar Cristian Zămoșteanu.

Schimbul de terenuri are ca finalitate ridicarea unor construcții turn în Parcul Elena Doamna – vezi imaginea de mai sus.

În schimbul terenurilor, M Chim SRL a solicitat să primească o suprafață de 11 020 mp, în diverse cartiere ale Municipiului Iași. Cele mai importante parcele sunt un teren de 5570 mp de pe Strada Zimbrului (zona Palas, lângă Restaurant Vivo) evaluat la 1,28 milioane de euro, un al doilea teren de 1724 mp pe Str. Elena Doamna nr. 25 evaluat la 503 000 euro și o suprafață de 1010 mp pe Str. Anastasie Panu nr. 7, evaluată la 292 000 euro. Mai multe detalii AICI.

În acest context, devine clar că nu avem de-a face cu un simplu schimb de terenuri între primărie și persoane private. Este vorba despre un demers care va avea consecințe negative asupra bunăstării noastre, a ieșenilor și asupra dezvoltării orașului, pe termen mediu și lung:

1) Distrugerea permanentă a unei suprafețe semnificative de spațiu verde din centrul Iașului (aprox. 20 000 metri pătrați)

2) Supra-aglomerarea zonei delimitată de străzile Anastasie Panu – Elena Doamna – Grigore Ghica Vodă, și așa congestionată;

3) Intensificarea traficului auto va conduce și la creșterea poluării în zona Anastasie Panu – Elena Doamna – Grigore Ghica Vodă

4) Lucrările de construcții de amploare vor afecta negativ sănătatea locuitorilor din împrejurimi și pot afecta clădirile de patrimoniu din apropiere (Muzeul Municipal, casele de pe str. Elena Doamna, Biserica Barnovschi)

Dacă și tu consideri că e vital să protejăm acest spațiu verde din centrul Iașului, în loc să-l sacrificăm pentru beneficiul economic al unui grup restrâns de speculatori imobiliari, te rugăm să semnezi această petiție publică adresată primarului Municipiului Iași și Consiliului Local Iași.

Timpul e foarte scurt, așadar te rugăm să-ți informezi prietenii și familia și să-i încurajezi să susțină acest demers.”

Terenurile pe care le vrea Zămosteanu:

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Mișcări civice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top