Connect with us

Un nou cartier de blocuri înalte va răsări printre case

foto: Google Images

Investiții private

Un nou cartier de blocuri înalte va răsări printre case

Un nou cartier de blocuri este prevăzut în centrul Iaşului, printre zeci de case cu regim mic de înălţime. Noile planuri ale municipalităţii vin să sprijine astfel de iniţiative, în ciuda opoziţiei locuitorilor zonei. Este vorba despre perimetrul delimitat de străzile Şesan – Smârdan – Tăietoarei. Noul PUG permite acolo construcţii înalte.

Primăria va da oficial undă verde construcţiilor înalte în cea mai contestată zonă imobiliară din centrul Iaşului. În noul Plan Urbanistic General (PUG), zona din spatele facultăţilor de la UTI până la strada Smârdan, în perimetrul delimitat de străzile Prof. A. Şesan – Smârdan – Tăietoarei, devine, în bună parte, una cu imobile cu minimum patru etaje, fără a fi limitată înălţimea maximă.

Problema este că, în ultimii 15 ani, zeci de ieşeni şi-au ridicat vile în baza prevederilor fostului PUG. Însă dezvoltarea proiectului Palas a crescut semnificativ potenţialul zonei, iar în ultimii 4-5 ani au apărut blocuri înalte prin derogare de la prevederile fostului plan urbanistic. De obicei, oamenii de afaceri care construiesc în zonă (Con­stantin Ioniuc, Daniel Cristinel Niculiţă, Cristinel Bolobiţă, Cristin Zămosteanu, Gheorghe Timofte etc.) s-au remarcat cu alte proiecte imobiliare şi în alte părţi ale oraşului.

Mai mulţi locuitori ai zonei au contestat rând pe rând proiectele dezvoltatorilor imobiliari, iar, în unele cazuri, au obţinut inclusiv sistarea lucrărilor, în contextul în care au acuzat ilegalităţi la emiterea autorizaţiilor de construire.

„Noi am fost de acord cu 3-4 etaje, dar cu aproape 10 etaje lângă o casă cu un etaj şi mansardă nu se poate. În primul rând, solul nu susţine clădiri înalte, e zonă mlăştinoasă, şi nu se pot face parcări subterane. Aici a fost albia Bahluiului, noi nu am putut face pivniţă din cauza pânzei freatice. Apoi, zona este una cu străzi înguste, care nu vor face faţă traficului, deja sunt probleme în sensul ăsta“, a declarat ieri un locuitor al zonei, care se află în litigiu cu unul dintre investitori.

De cealaltă parte, un dezvoltator imobi­liar, care a vrut, de asemenea, să-şi păs­treze anonimatul, a precizat că dezvoltarea zonei e firească.

„Arhitecţii care au întocmit planul urbanistic ge­neral au arătat foarte clar că nu au ce căuta acele case în centrul Iaşului. Sunt case vechi, unele care stau să se dărâme, nu trebuiau de la bun început construite. În timp, toată această zonă va fi un cartier de blocuri, şi e firesc să fie aşa“, a spus omul de afaceri.

La nivelul municipalităţii, comisiile de specialitate au început deja să se ghideze după prevederile noului PUG cu toate că acesta nu a intrat în vigoare. Astfel, pe 16 decembrie, comisiile au amânat aprobarea unui proiect ce prevedea construirea unei case cu mansardă întrucât în noul PUG regimul prevăzut este de minimum patru etaje.

Unde vor fi clădirile cele mai înalte

În zona din spatele facultăţilor, noul PUG prevede un regim de înălţime înalt, la fel ca în lungul străzii Şesan.

Pe strada Smârdan, începând de la intersecţia cu Sf. Lazăr, planul urbanistic stabileşte o subzonă cu clădiri de înălţime medie, cu minimum două etaje şi maximum patru etaje. Funcţiunea este mixtă, respectiv locuire şi servicii.

Spre intersecţia din Bucşinescu, zona clădirii Ropharma, planul prevede clădiri înalte (cu minimum patru etaje).

În vecinătate, spre aceeaşi intersecţie, regimul scade la maximum 13 metri (cel mult două etaje), iar în zona fostului sediu al „Ziarului de Iaşi“ sunt prevăzute clădiri înalte cu minimum patru etaje.

În lungul străzii Prof. A. Şesan este trasată o subzonă de clădiri înalte (minimum patru etaje, fără a fi limitată înălţimea maximă).

În perimetrul cuprins între străzile Moldovei, Barbu Lăutaru şi Tăietoarei predomină clădirile cu înălţime medie (trei sau patru etaje, înălţime maximă de 20 metri şi un regim minimum de două etaje).

În schimb, în josul străzii Moldovei şi până spre zona facultăţilor, este prevăzută o subzonă cu clădiri înalte (minimum patru etaje, fără a fi limitată înălţimea maximă), dar, izolat, înălţimea maximă admisă este de 20 metri (clădiri joase, minimum două etaje şi maximum patru etaje).

Noul PUG ar urma să fie aprobat, în cel mai bun caz, în cursul acestui an.

Text apărut în Ziarul de Iași

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top