Connect with us

Potențialul Iașului: doar 20% din intravilan este zonă rezidențială

foto: Google Earth

Utile

Potențialul Iașului: doar 20% din intravilan este zonă rezidențială

Noul Plan Urbanistic General (PUG) cuprinde bilanțul teritorial a suprafețelor cuprinse în intravilan. Conform documentului, intravilanul existent are aproape 6.200 ha, dar pe viitor se preconizează o creștere cu 1.500 ha a acestuia.

Cea mai are suprafață (29,74%) este ocupată cu spații plantate, urmată de zona rezidențială (20,47%) și zona circulațiilor și transporturilor (17,13%). Zona instituțiilor, serviciilor și echipamentelor publice și a serviciilor de interes general ocupă 935 ha (15,10%), cea a activităților productive o suprafață de 900 ha (14,53%), iar cea pentru gospodărie comunală 150 ha (2,42%), în timp ce suprafața zonei speciale ajunge la 38,03 ha (0,61%).

„Teritoriul intravilan existent a fost stabilit prin PUG 1997 și extins în perioada 1997 – 2015 prin intermediul documentațiilor de tip plan urbanistic zonal”, se menționează în document.

În plan sunt trecute în revistă și aspectele nefavorabile cu privire la extinderea intravilanului. În primul rând, proiectantul a arătat că rezervele limitate de teren au condus la o migrare a rezidenților în comunele limitrofe, rezultând o denaturare statistică a numărului de locuitori ai municipiului în contextul în care aceste persoane beneficiază în continuare de facilitățile orașului.

Alte două aspecte subliniate țin de aglomerarea celor trei puncte importante de intrare în oraș (Păcurari, Nicolina, Bucium) și de accesibilitatea dificilă a rezervelor de teren liber din intravilan (șesul Bahluiului, malul sudic al Bahluiului în dreptul fabricii Antibiotice). Proiectantul amintește inclusiv de concurența pe piața locurilor de investiții reprezentată de comunele limitrofe și de polii urbani Bacău și Suceava, precum și de proporția redusă de terenuri dezvoltabile aflate în proprietate publică.

În viitor, intravilanul oraşului ar urma să crească cu 1.483,6 ha, conform propunerilor specialiştilor care au lucrat la PUG. Extinderea va cuprinde locuinţe individuale (197,9 ha), locuire pe versant (586,5 ha), zonă mixtă industrie şi depozitare (172 ha), zonă de poli secundari (78 ha), spaţii verzi publice (72,3 ha), agrement şi sport (7,6 ha), plantaţie de protecţie (50,6 ha), ape (82 ha) şi zona Moara de Vânt cu funcţiune încă nedefinită (236,7 ha).

 

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Utile

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top