Proiecte de infrastructură
A fost atribuit contractul pentru construirea unui nou segment din sectorul montan al A8
Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a atribuit, marți, asocierii Danlin XXL (Lider) – Groma Hold – Intertranscom Impex SRL contractul pentru proiectarea și execuția lotului 1D Joseni-Ditrău al autostrăzii A8, conform unui comunicat primit la redacție. În paralel, CNIR a anunțat începerea oficială a lucrărilor pe sectorul montan, cu etapa de proiectare pentru Ditrău – Grințies, unde constructorul desemnat este grupul UMB.
Contractul pentru lotul cu o lungime de 14,4 kilometri din județul Harghita a fost atribuit asocierii de constructori din România și Bulgaria pentru o ofertă de 821 milioane lei (fără TVA) și poate fi semnat dacă în termen de 10 zile nu se depun contestații.
- Citește și Stadiul la zi al tuturor tronsoanelor din autostrada A8 Târgu Mureș – Iași – Ungheni [iunie 2025]

,,Încă un lot al Autostrăzii A8 are de astăzi constructor. Chiar dacă nu prezintă provocări tehnice comparabile cu celelalte loturi de munte, lotul 1 D Joseni-Ditrău include 21 de pasaje și viaducte, 3 fiind ecoducte pentru permeabilitatea animalelor. Am făcut astăzi încă un pas important pentru a asigura o infrastructură rutieră modernă, iar la finalul lucrărilor să fie posibilă unirea celor două provincii istorice, Transilvania și Moldova și pe autostradă”, a declarat directorul general al CNIR, Gabriel Budescu.
Termenul de realizare este de 34 de luni (10 luni pentru proiectare și 24 luni pentru execuție lucrări). Detalii tehnice: 14,4 kilometri lungime, 21 de pasaje și viaducte (din care 3 ecoducte pentru permeabilitatea animalelor), nod rutier la Ditrău și descărcare provizorie în zona de conexiune cu lotul următor, 2A Ditrău-Grințieș, pentru a se asigura funcționarea independentă.
- Citește și IMAGINEA ZILEI Harta autostrăzilor din România cu A8 completă: tronsoane în execuție și licitare
Pe traseul dintre Joseni și Ditrău va fi amenajat câte un spațiu de servicii (stânga/dreapta) care include zonă comercială, benzinării, 12 spații de încărcare pentru mașini electrice și toalete. Pentru lotul 2B Grințieș-Pipirig, ultimul lot al secțiunii montane a A8, ofertele sunt în etapa finală a evaluării, conform CNIR.
Start al lucrărilor pe sectorul montan
În paralel, CNIR a anunțat că a început etapa de proiectare a lotului 2A Ditrău-Grințieș, cel mai lung lot din autostrada A8. Acest moment marchează debutul lucrărilor pe sectorul montan al A8. În prima etapă va fi realizat proiectul tehnic, pe parcursul a 14 luni, după care urmează execuția lucrărilor propriu-zise.
Din informațiile APIX.ro, grupul UMB a solicitat un avans de 1% (61 milioane lei) pentru demararea etapei de proiectare. „Pentru a pregăti derularea contractului, CNIR și Antreprenorul au avut săptămâna trecută o primă întâlnire în cadrul căreia s-au discutat aspecte organizatorice, de comunicare, cât și privind asigurarea fondurilor, iar constructorul și-a manifestat intenția de a accesa avansul pentru etapa de proiectare, conform prevederilor contractuale”, potrivit CNIR.
- Citește și Turcii de la Ozaltin au câștigat licitația pentru construirea unui segment montan din autostrada A8
Finanțarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile (PT 2021-2027) și fonduri de la Bugetul de Stat, iar Ministerul Transporturilor, prin Direcția Generală Programe Europene Transport a confirmat disponibilitatea alocării fondurilor în vederea derulării contractului.
Lotul 2A Ditrău – Grințieș, care se desfășoară în județele Harghita și Neamț are o lungime de 37,9 kilometri, include 63 de structuri (poduri, pasaje, viaducte) și 19 tuneluri, iar durata de realizare este de 54 de luni, cu o valoare a contractului de 6,14 miliarde lei.
