Repere istorice
A fost stabilit constructorul pentru reabilitarea unei clădiri-simbol din centrul Iașului, dar licitația a fost contestată
Asocierea Conest – Mihul a fost declarată câștigătoarea licitației pentru reabilitarea Casei Asigurărilor Meseriașilor (Policlinica stomatologică) de pe bd. Independenței, un contract cu o valoare estimată la 60 milioane lei. Procedura este organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Iași și a atras deja o contestație.
Sesizarea a fost depusă de o asociere condusă de Katar Conneg – firma suspectează un conflict de interese la asocierea câștigătoare: administratorul Mihul a participat, prin intermediul altei societăți, la elaborarea documentației tehnice preliminare care a stat la baza organizării licitației de către UMF.
Astfel, spune Katar, ofertantul câștigător ar fi avut parte de un tratament preferențial prin intermediul proiectantului DALI, prin care a beneficiat de „acces prioritar, anticipat, exclusiv privilegiat la informațiile esențiale privind structura și conținutul documentației tehnice, inclusiv asupra valorii estimate, presupunerilor tehnice și soluțiilor preconizate”.
În raportul de procedură emis de UMF se precizează că ipoteza unui conflict de interese a fost analizată de Comisia de evaluare a licitației, dar Comisia nu a găsit indicii că a fost creat „un avantaj inițial, menit să-i dezavantajeze pe ceilalți operatori economici interesați”. Lucrurile vor fi tranșate la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), o decizie în acest sens fiind așteptată în câteva săptămâni.
Casa Meseriașilor a fost inaugurată în anul 1929, fiind cea mai modernă policlinică de la acea vreme. Corpul de clădire dinspre Lăpușneanu a fost recent reabilitat de către UMF în cadrul unui proiect cu valoare de 22 milioane lei, iar lucrările au fost executate tot de Conest. Construcția are un regim cu 4 etaje și beneficiază de un teren aferent cu o suprafață de aproape 2.500 mp. Imobilul, alături de corpul de clădire de pe Lăpușneanu recent restaurat de UMF, este cunoscut ieșenilor drept „La Boltă”. Lucrările prevăd atât consolidarea, cât și reabilitarea monumentului istoric, în condițiile în care, de-a lungul timpului, imobilul a avut parte doar de reparații curente.
- UMF are probleme și cu o altă licitație în desfășurare, cea pentru construirea unei cantine cu spații de recreere și o bibliotecă virtuală pe un teren amplasat în spatele sediului central. La această procedură, a fost desemnat de două ori același câștigător (Grup Construcții Est), dar Katar a depus contestație de fiecare dată, iar ultima este în curs de soluționare
În expertiza tehnică inclusă în caietul de sarcini, clădirea prezintă degradări semnificative la nivelul finisajelor exterioare ale pereților, fisuri de suprafață, degradări ale tâmplăriei, alături de infiltrații din ape la pereți și tavane. „Infiltrațiile sunt din două surse: ape pluviale infiltrate prin planul acoperișului și ape pluviale infiltrate la nivelul trotuarelor și al terenului de fundare”, se arată în expertiză.
