Connect with us

Arhitecții ieșeni pun orașul la cale: în martie va fi prima acțiune din seria dedicată creatorilor de arhitectură

Local

Arhitecții ieșeni pun orașul la cale: în martie va fi prima acțiune din seria dedicată creatorilor de arhitectură

OAR Iași organizează in perioada 9-10 martie, la Palatul Braunstein, IAȘI ARCHI: roots and branches, primul eveniment din grupul evenimentelor “IAȘUL – orașul creatorilor de arhitectură”, propuse pentru anul 2023 de OAR Iași. Evenimentele sunt menite să contureze o imagine amplă a rolului arhitectului în definirea spațiului urban și a dezvoltării teritoriale durabile pentru un mediu de viață mai bun, se arată într-un comunicat remis redacției Apix.ro.

Prezentăm, mai jos, comunicatul integral al OAR Iași:

IAȘI ARCHI: roots and branches dorește să aducă în prim plan generațiile de arhitecți care s-au format și care au dat formă Iașului modern, așa cum îl cunoaștem noi.

Alături de numele cu rezonanță la care ne gândim când vorbim de arhitectura ieșeană: G. M. CANTACUZINO, Nicolae PORUMBESCU, Dan HANGANU, Virgiliu ONOFREI, Constantin LEPĂDATU, există o serie de arhitecți contemporani remarcabili, cărora Iașul nu le-a dedicat vreodată un eveniment marcant.    

Evenimentul se va concentra în jurul generațiilor de arhitecți ieșeni: arhitecții seniori (Gheorghe HEREȘ, Smărandița Gabriela Gâlea, Daniel VIȘAN, Ioan SASU), arhitecți în plin apogeu al creației care duc numele Iașului și pe alte meleaguri (Dragoș RUGINĂ, Matius ICHIM, Dragoș EPURE, Sergiu PETREA, Adrian MOLEAVIN), dar și tineri arhitecți care au deja un renume în comunitatea europeană a arhitecturii (Andrei PĂDURE, Vlad ȚENU, Andreea FELCIUC).

Evenimentul va fi dedicat deopotrivă arhitecților care își vor regăsi astfel vârfurile, dar și publicului larg care va vedea construcțiile care definesc spațiul urban prin prisma celor care le concep pentru el.

Filiala Teritorială OAR Iași este o filială tânără, cu numeroși membri stagiari și un total de 545 membri înscriși. Este o filială dinamică, a cărei membri sunt implicați direct în acțiunile desfășurate.

OAR Iași este una dintre cele mai importante filiale din Moldova, organizând Regionala de Arhitectură Moldova – RAM, manifestare culturală bianuală care a devenit o tradiție, adunând laolaltă membri ai OAR din filialele Iași, Bacău- Neamț, Nord-Est și Dunărea de Jos, conferind în același timp un spațiu special proiectelor de arhitectură realizate de colegii din cadrul Uniunii Arhitecților din Republica Moldova, Cernăuți și Israel. De asemenea majoritatea dintre arhitecții care profesează în celelalte județe ale Moldovei s-au format sau au profesat în Iași.

Școala de arhitectură din Iași – Facultatea de Arhitectură din Iași – G. M. Cantacuzino (FAI GM) are o istorie de peste 50 de ani,  fiind înființată în Iași în anul 1970, odată cu cele similare din Cluj și Timișoara, integrate Facultăților de Construcții ale Institutelor Politehnice din centrele universitare respective. Absolvenții facultății de arhitectură profesează, fie în Iași, în alte județe, în București, sau în alte țări, producând arhitectură de calitate, remarcându-se în echipe pluridisciplinare, câștigând concursuri sau activând în domenii conexe, valorificând educația pe care au primit-o.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Local

To Top