Arhitectură și urbanism
Arhitecții încep să folosească produse AI în proiecte: mulți dintre ei văd inteligența artificială ca o „amenințare”
Un raport publicat vineri în Marea Britanie arată că 41% dintre arhitecții britanici utilizează deja inteligența artificială în proiecte. În același timp, 36% văd produsele AI ca o amenințare la adresa profesiei lor, scrie The Construction Index.
Mai mult de jumătate (54%) dintre arhitecți se așteaptă ca biroul lor să utilizeze AI în următorii doi ani, iar 57% cred că va îmbunătăți eficiența în procesul de proiectare. Cu toate acestea, această ambiție nu pare să fie susținută de investiții, deoarece 69% spun că biroul lor nu a investit în cercetare și dezvoltare în domeniul AI, iar doar 41% se așteaptă să investească în viitor.
Produsele AI îi îngrijorează pe mulți: 58% dintre arhitecții din Marea Britanie consideră că AI crește riscul ca munca lor să fie imitată. Opiniile sunt împărțite cu privire la semnificația acestui aspect: 36% o văd ca o amenințare la adresa profesiei, 34% nu o consideră o amenințare, iar 30% sunt neutri.
„AI este cel mai perturbator instrument al timpului nostru, și nu putem subestima rolul său în modelarea viitorului arhitecturii – de la caracterul orașelor noastre la calitatea mediului construit. Descoperirile noastre arată că arhitecții sunt curioși și deschiși în ceea ce privește IA, iar unii dintre noi sunt adevărați pionieri. Prin promovarea colaborării interdisciplinare și a unei culturi a inovației responsabile, putem exploata puterea AI pentru a crea un mediu construit mai inclusiv, rezilient și durabil. Nu există cale de întoarcere”, a declarat Muyiwa Oki, președinte RIBA, organizație care a realizat studiul.
Arhitecții care au răspuns la sondaj au declarat:
- „AI va deveni o parte inevitabilă a nevoii noastre crescânde de a deveni mai eficienți, în același timp ajutându-ne să gestionăm complexitățile tot mai mari ale proiectării și construcției.”
- „Folosim AI pentru a furniza cod pentru automatizarea diferitelor aspecte ale gestionării proiectelor și documentelor, dar încă într-o măsură foarte limitată.”
- „Utilizăm medii virtuale și gemeni digitali pentru a obține o reducere radicală a amprentelor de carbon, energie, apă și deșeuri ale construcției fizice costisitoare.”
- „AI poate oferi arhitecților oportunitatea de a lucra cu mai multă eficiență și de a elimina unele dintre sarcinile mai plictisitoare. Dacă este folosită corect, poate duce la o cultură a muncii mai bună, tarife și salarii mai bune.”
- „Stăpânește-o, învaț-o, modeleaz-o și folosește-o. Vine și fii în pas cu valul, nu în urma lui. Este doar un alt instrument pentru a genera o arhitectură mai bună. Nu înlătură viziunea designerului, ci o asistă.”
- „AI nu poate crea momentul acelui cer albastru pe care arhitectul îl poate realiza.”
- „Modelele actuale GenAI au fost antrenate pe date protejate de drepturi de autor. Persoanele care le folosesc pot fi pasibile de încălcarea drepturilor de autor.”
- „În general, nu cred că AI poate înlocui integritatea noastră profesională sau creativitatea, dar cred că ne poate ajuta să avansăm în proiectare mai „rapid” în loc de „mai bine”. Cred că noi suntem încă conducătorii, iar ceea ce rezultă din AI poate fi la fel de bun ca ceea ce a fost introdus în ea.”
- „Nu există reguli reale în vigoare, iar riscurile etice sunt foarte semnificative, de la proprietatea intelectuală, creativitatea în design, angajare și riscuri potențiale în mediul construit (dacă lucrurile merg prost).”