Connect with us

Autostrada A7 va fi construită cu fonduri din planul de redresare a UE

Național

Autostrada A7 va fi construită cu fonduri din planul de redresare a UE

G4Media.ro a prezentat astăzi în premieră lista obiectivelor pe care Guvernul vrea să le finanțeze din fondul de 30,4 miliarde euro – bani puși la dispoziție de UE în contextul redresării economiei după pandemia Covid-19. Printre ele se numără mai multe sectoare de autostradă, metroul din Cluj, două magistrale de metrou din București, spitale și depozite regionale de medicamente și alimente.

Lista obiectivelor majore cuprinde toate sectoarele din autostrada A7:

  • Autostrada Ploiești – Buzău: 380 milioane euro, 65 km
  • Autostrada Buzău – Focșani: 420 milioane euro, 72 km
  • Autostrada Focșani – Bacău: 640 milioane euro, 109,3 km
  • Autostrada Bacău – Pașcani + Legătura la Piatra Neamț: 865 milioane euro, 81,2 km
  • Autostrada Pașcani – Suceava – Siret: 638 milioane euro, 101,5 km

Celelalte obiective majore sunt autostrada Lugoj – Deva, centura nord a Bucureștiului și un tronson din autostrada Transilvania.

În planul de reziliență a mai fost inclus și obiectivul „A8 – Lețcani Vest – Centura Iași – Iași Dacia”.

Lista prezentată de G4Media.ro este un draft care se discută astăzi la Cotroceni și urmează apoi să intre în dezbaterile Guvernului.

De remarcat că Iașul a cerut mai multe proiecte să fie finanțate prin planul de reziliență, dar acestea lipsesc din datele oferite acum public. Dintre acestea amintim trenul metropolitan (Clujul e „prins” cu un miliard de euro în plan) sau pasajele supraterane din Podu Roș. Rămâne de văzut dacă Iașul va beneficia și de alți bani atunci când va fi publicată forma finală a documentului.

Fondurile din planul de reziliență trebuie cheltuite în maximum 4 ani. Din totalul de 30,4 miliarde de euro, granturile nerambursabile sunt de 13,7 miliarde euro, iar împrumuturile la dobânzi avantajoase, atrase de Comisia Europeană în numele tuturor statelor membre, sunt de 16,6 miliarde euro. România trebuie să trimită în noiembrie la Comisia Europeană un Plan Național de Recuperare și Reziliență (PNRR), care trebuie aprobat înainte de a fi pus în practică.

Consultă întreaga listă de investiții și mai multe detalii despre planul de reziliență pe G4Media.ro.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Național

To Top