Connect with us

Bugetul de stat 2022: Singura certitudine pentru Iași – spitalul regional de urgențe

Proiecte publice

Bugetul de stat 2022: Singura certitudine pentru Iași – spitalul regional de urgențe

Singurul proiect major de investiții pe care guvernul l-ar putea demara efectiv în zona Capitalei Moldovei în 2022 rămâne cel al Spitalului Regional de Urgențe (SRU) Iași: până la sfârșitul anului viitor trebuie să fie finalizată proiectarea lucrărilor, iar, în 2023, să fie lansată licitația de execuție.

În acest sens, guvernul a prevăzut în bugetul pe anul viitor fondurile necesare și s-a angajat să finanțeze suplimentar în cazul în care proiectul va fi gata mai repede față în termenul prevăzut.

Astfel, sunt alocate 21,8 milioane lei din credite bugetare (alocări efective) și alte 166,2 milioane lei din credite de angajament (promisiuni de finanțare). Cert este că, la acest moment, Iașul are cel mai avansat proiect pentru construirea unui spital regional de urgență spre deosebire de proiectele similare de la Cluj și Craiova.

Câștigătorul licitației de proiectare a lucrărilor a fost desemnat pe 11 noiembrie, dar Ministerul Sănătății (MS) nu a anunțat public numele asocierii de firme. Potrivit unor surse, ar fi vorba despre o asociere de companii din Italia și România, condusă de Studio Altieri.

Împotriva raportului de procedură a fost depusă o contestație, dar, în mod curios, asocierea condusă de o firmă turcă nu a plătit cauțiunea aferentă judecării pe fond a sesizării astfel că acea contestație a fost declarată „inadmisibilă”.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila declara, la o zi de la respingerea contestației (când, public, nu se știa soluția la sesizare), că, în cazul SRU Iași „a fost semnat contractul de proiectare”, declarația fiind făcută chiar în ședință de guvern (8 decembrie). Ulterior, așa cum și „Ziarul de Iași” a relatat, afirmația ministrului a fost departe de realitate: de atunci și până astăzi nu a fost publicat niciun document care să ateste semnarea contractului, iar ministrul a evitat să răspundă apelurilor telefonice.

În ciuda acestor controverse, rămâne cert faptul că SRU Iași are finanțarea asigurată: 250 milioane euro de la guvern (credit bancar contractat deja) și o sumă similară de la Uniunea Europeană.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top