Local
Bugetul Iașului pe 2023: 2,2 miliarde lei – câți bani merg la investiții?
Primăria a publicat proiectul de buget pe anul 2023 într-o formă simplificată, de doar 14 pagini, care cuprinde indicatorii financiari estimați pe titluri și capitole bugetare, fără detalierea listelor de investiții.
Din proiect rezultă un buget de dezvoltare de 775 milioane lei (35% din buget), dar primarul Mihai Chirica susține că investițiile se vor cifra, în final, la 1,1 miliarde lei. Întregul buget ajunge la 2,2 miliarde lei, similar cu cel de anul trecut. Foarte probabil, această estimare va crește în forma finală a proiectului întrucât Primăria, la acest moment, nu are informații despre toate fondurile alocate de la nivel central.
De unde vine diferența? Primarul a invocat sume contractate în cadrul PNRR: unele care încă nu sunt incluse în buget sau au fost incluse, separat, în liste de investiții, liste care nu sunt publice. La fel ca în fiecare an, Primăria nu supune dezbaterii publice și listele de investiții, ci doar cifrele seci din buget.
În linii mari, bugetul general este format din bugetul local (al Primăriei), bugetul creditelor (externe şi interne) şi bugetul centralizat al instituţiilor de sub autoritatea Primăriei. Cea mai mare pondere în bugetul general o are cel local, cu o valoare estimată de 1,7 miliarde lei.
În acelaşi timp, cea mai mare parte a bugetului local este cheltuită pentru funcţionarea instituţiei (1,1 miliarde lei – 66%). În ceea ce priveşte investiţiile, cheltuielile din bugetul local ajung la 585 milioane lei (34%). Fondurile europene reprezintă cea mai importantă sursă de venit din acest punct de vedere, respectiv peste 330 milioane lei. La aceşti bani se adaugă subvenţii de 60 milioane lei acordate de guvern pentru cofinanţarea proiectelor UE.
De asemenea, din PNRR, Primăria estimează că va încasa aproape 50 milioane lei. În cazul bugetului creditelor, toţi banii (în jur de 160 milioane lei) merg tot la investiţii, în 2023 urmând a începe construirea noului depou Dacia, unul dintre cele mari proiecte ale Primăriei din ultimii ani. În acest caz, finanţarea este asigurată de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Nu în ultimul rând, cheltuielile de dezvoltare în cazul instituţiilor de sub autoritatea Primăriei ajung la peste 30 milioane lei.
Cum arată calculul primarului?
- 408 milioane lei sunt contractate prin PNRR şi mai sunt de contractat alte aproximativ 600 milioane lei. (…) Pe Programul Operaţional Regional mai avem de implementat suma de 425 milioane lei, cea mai mare valoare fiind pe transporturi. (…) Avem, de asemenea, 154 milioane lei pe care trebuie să le derulăm prin BERD, şi încă 44 milioane lei pe care le-am contractat pentru «Anghel Saligny» (…). Deci, până în prezent, am ajuns la 1,03 miliarde lei şi mai avem 121 milioane lei, proiecte pe care le derulăm din fonduri proprii. (…) În total, am ajuns la 1,1 miliarde lei – buget al municipiului Iaşi pe dezvoltare dintr-un total de 2,2 miliarde lei. Suntem oarecum echilibraţi, spunem noi, cu un aport suplimentar spre dezvoltare”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Calculul primarului nu reflectă cifrele care rezultă din varianta de buget publicată de Primărie. În schimb, edilul-șef al Iașului s-a străduit să arate că jumătate din buget ar fi alocat dezvoltării când, în realitatea cifrelor din buget, ponderea este de 35%. Totuși, aproape că nu mai contează suma totală atât timp cât, la nivel de execuție, Primăria Iași nu reușește să cheltuiască banii. Cel mai recent exemplu este chiar anul 2022 – execuția preliminată arată că municipalitatea a cheltuit mai puțin de jumătate din banii prevăzuți pentru investiții.
De exemplu, cele „408 milioane lei contractate prin PNRR” sunt de negăsit în varianta de buget publicată de către Primăria. În schimb, din această sursă, apar două sume:
Dacă sumele avansate de primar se regăsesc prin alte documente aferente proiectului de buget, atunci Primăria este obligată să publice toate anexele, nu doar o variantă simplificată din care se pot deduce cel mult alocările pe titluri și capitole bugetare, iar orice cetățean interesat ar putea vedea tabloul general. De altfel, în informarea publicată de Primărie pe tema bugetului nici nu se face referire la cei „1,1 miliarde lei” invocați de primar:
„Bugetul local cuprinde o secțiune de funcționare de 1.145.612.440 lei, în timp ce pentru dezvoltare sunt alocați 585.832.470 lei. Aici se adaugă o sumă de 154.311.000 lei reprezentând bugetul creditelor externe, reprezentând împrumutul contractat de la BERD pentru construirea noului Depou Dacia (148.858.000 lei) și modernizarea Cinematografului Dacia (5.453.000 lei)”, se arată în comunicarea Primăriei.
Astfel, Primăria invocă investiții de circa 740 milioane lei, nicidecum de 1,1 miliarde lei. Dacă cei care au întocmit informarea ar fi ținut cont și de investițiile propuse la nivel de instituții de sub autoritatea Primăriei, atunci ar fi ajuns la 775 milioane lei.
Care sunt cele mai importante surse de venituri
Una dintre cele mai importante surse de finanţare pentru bugetul local este reprezentată de cotele şi sumele defalcate din impozitul pe venit: 515 milioane lei. În top urmează veniturile nefiscale (402 milioane lei, cea mai mare pondere, de peste 82%, fiind veniturile din prestări servicii), sumele defalcate din TVA (172 milioane lei) şi veniturile din taxe şi impozite (peste 130 milioane lei).