Arhitectură și urbanism
Cel mai important eveniment al arhitecților din regiune va avea loc săptămâna viitoare la Iași
Cel mai mare eveniment organizat de arhitecții ieșeni, în parteneriat cu mai multe entități, va avea loc săptămâna viitoare (16-20 octombrie) și este intitulat „Tomorrow MUST” (MUST-ul de arhitectură), evenimentul fiind împărțit în patru secțiuni: MUST Learn, MUST Practice, MUST Connect și MUST Evolve.
OAR Iași și-a asumat în ultimii ani rolul de cea mai importantă filială din Moldova, organizând Regionala de Arhitectură Moldova – RAM, manifestare culturală bianuală care a devenit o tradiție, adunând laolaltă membri ai OAR din județele Iași, Vaslui, Bacău, Neamț, Suceava și Botoșani, conferind în același timp un spațiu special proiectelor de arhitectură realizate de colegii din cadrul Uniunii Arhitecților din Republica Moldova și regiunea Cernăuți.
Cel mai important eveniment de arhitectură din Moldova, MUST-ul de arhitectură, a ajuns anul acesta la cea de-a 7-a ediție. Anul acesta, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, OAR Iași a organizat împreună cu SHARE architects, o săptămână dedicată arhitecților și arhitecturii de calitate.
Tematică
Ediția aceasta va avea ca temă generală Tomorrow MUST, o reflexie a efemerității prezentului și a modului în care noi, ca arhitecți, trebuie să gândim și să imaginăm spații pentru nevoile societății de mâine. Provocator încă din titlu, proiectul este deschis interogaţiilor: Pentru cine proiectăm? Cum va arăta ziua de mâine? și, în consecință, Care sunt prioritățile noastre?
Evenimentul va fi dedicat deopotrivă arhitecților, dar și autorităților, profesioniștilor în domeniu și publicului larg care va vedea prin alți ochi construcțiile care definesc spațiul urban, printre invitați fiind reprezentanți ai autorităților locale și regionale, reprezentanți ai agențiilor și direcțiilor județene, ai mediului academic și cultural, parteneri tradiționali ai OAR IAȘI dar și reprezentanți ai OAR național și ai altor filiale teritoriale.
Evenimentul va găzdui expoziții, mese rotunde și workshop-uri dedicate studenților și arhitecților, precum și ArhitecTURA de noapte (Noaptea Albă a birourilor de arhitectură) în seara de marți, 17 octombrie, când cei interesați sau pasionați de arhitectură pot păși pragul a zece birouri de arhitectură importante din Iași, să vadă cine sunt și cum lucrează arhitecții care imaginează orașul de mâine.
Arhitecți remarcabili prezintă în premieră la Iași
Anul acesta ne-am propus să organizăm două zile de conferințe dedicate atât specialiștilor, dar și publicului larg, în zilele de joi și vineri (19-20 octombrie)
Joi, MUST Connect – New Iași Architecture, începând cu ora 11.00 la Palatul Culturii – sala Henri Coanda – serie de prelegeri și prezentări ale celor mai importante proiecte ieșene și arhitecți ieșeni din ultimii ani, alături de invitați speciali.
- arhitectul Emil Ivănescu- autorul proiectului Pavilionului României la Bienala de Arhitectură de la Veneția 2023
- arhitecții ieșeni Constantin Medaru (MEDARU architects) și Gelu Gopșa (GT arhitect), tinerii arhitecți de la Atelier 2B
- invitați speciali: arhitecții din Republica Moldova Serghei Mîrza (LH 47 ARCH), Alexandrin Buraga (AB + Partners) și Aurelia Carpov
Vineri, MUST Evolve – New Iași Architecture (concept produs împreună cu SHARE architects), începând cu ora 15.00 la Palatul Culturii – sala Henri Coanda eveniment ce va aduce alături de noi o serie importantă de arhitecți internaționali ce vor prezenta ultimele tendințe și tehnologii din practica arhitecturală.
- Monica Loloiu – Reprezentanta pentru România a Comisiei Europene pentru New European Bauhaus
- Martin Hristov (Bulgaria, vicepreședinte a Camerei arhitecților din Bulgaria)
- Habibeh Madjdabadi (Iran, câștigătoarea celui mai prestigios premiu de arhitectură din lumea islamică – Aga Khan)
- Pepe Gascon (Founder Pepe Gascón Architecture, Spania)
- Dean Lah (Owner / Head Architect Enota – Slovenia)
- Anouk Legendre( Partner XTU Architects, Franța)
- Davide Macullo (Founder Davide Macullo Architecture, Elveția)
- Giuseppe FARRIS (Manager Studio Farris Arhitects, Belgia)
Mari proiecte ale Iașului
Misiunea pe care OAR Iași și-a asumat-o pentru următorii ani este aceea de a deveni o platformă de comunicare și promovare a membrilor noștri alături de o reprezentare reală a rolului arhitecților în societate și în relațiile cu alte instituții. Din acest motiv, anul acesta ne propunem să prezentăm publicului ieșean, pentru prima oară într-un eveniment de asemenea amploare, două dintre proiectele care vor schimba radical fața Iașului în următoarele decenii: Spitalul Regional de Urgențe și Terminalul 4 al Aeroportului Internațional Iași.
Ambele proiecte vor fi prezentate în detaliu de echipele de arhitecți care le-au proiectat, dar vor fi, în două paneluri de câte o oră, în dupa-amiaza zilei de joi, subiect de discuții între principalii specialiști, autorități și instituții implicare în proiectare, avizare, implementare și operarea celor două obiective majore.
Vă așteptăm, deci, să ne fiți alături pentru două zile bogate în arhitectură să vedem împreună încotro văd arhitecții evoluția mediului construit. Tomorrow MUST.
Pentru mai multe date și programul complet al evenimentului puteți consulta paginile de social media ale OAR Iași. Participarea la eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile, doar prin înregistrarea pe site-ul organizatorului (accesează formularul de înregistrare).
Partenerii evenimentului sunt: Primăria Municipiului Iași, Share architects, Pro Event, Rodotex, Alumil, Alu Konig Stahl, Holcim, Novambient, Leier, Libra bank.
Sponsorii evenimentului de anul acesta sunt: Q-Fort, Equitone, Wienenberger, Ytong, Grama Wines, Ceresit
Eveniment organizat cu sprijinul: Complexului Național Muzeal Moldova, Facultatea de Arhitectură GM Cantacuzino din Iași, ASAI, ARHIAS, NOVEMBarh, #better, Muzeul Municipal Regina Maria Iași, RUR Nord-Est, UAR Iași.
Partenerii media ai OAR IAȘI: RFi, APIX, Ziarul de Iași