Utile
Lista arhitecților care decid cum și unde se construiește
În lipsa noului Plan Urbanistic General (PUG), proiectele imobiliare din zonele protejate ale Iașului continuă să fie aprobate prin planuri urbanistice zonale. La nivelul Primăriei există două comisii unde sunt dezbătute astfel de inițiative: una formată din specialiști, iar cealaltă din consilieri locali.
Comisia Tehnică de Amenjarea Teritoriului și Urbanism (CTATU) este primul for în care sunt discutate proiectele. Componența acesteia a fost modificată la începutul anului 2017, prin decizia Consiliului Local.
Membrii de drept ai comisiei: Mircea Grigorovschi (fost arhitect șef al județului, propunere din partea Registrului Urbaniștilor), Mihai Drișcu (arhitect, din partea Ordinului Arhitecților), Mihai Codreanu (arhitect, din partea Facultății de Arhitectură G.M. Cantacuzino), Cristian Constantin Duțu (arhitect, șef al Serviciului Urbanism din cadrul Primăriei), Sorin Iftimi (specialist arheolog istoric), Ana Maria Zup (arhitect), Cristinel Tarna (inginer) și Dragoș Ciolacu (arhitect, din partea Asociației Arhitecților).
Lista arhitecților care sunt membri supleanți
Membrii supleanți: Marian Jan Chirița (arhitect, din partea Registrului Urbaniștilor), Constantin Medaru (arhitect, din partea Ordinului Arhitecților) și Lucian Cozma (arhitect, din partea Facultății de Arhitectură G.M. Cantacuzino). Secretariatul tehnic este asigurat de doi angajați ai municipalității, ambii ingineri (Mihai Plămădeală și Florin Grierasu).
CTATU are un rol consultativ și fundamentează avizul arhitectului șef al Iașului (în prezent, Alexandru Mustiață) pe documentații urbanistice.
Proiectele care se dezbat în CTATU ajung, ulterior, în Comisia de Urbanism a Consiliului Local care este formată din consilieri locali propuși de partidele politice.
În prezent, președenția Comisiei este asigurată de Paul Boișteanu (PSD), iar secretariatul de Marius Aur (PSD). Din comisie mai fac parte Gabriel Harabagiu (viceprimar, PSD), Tudor Dornean (PNL), Ciprian Bostan (PNL), Violeta Găburici (PMP) și Cristinel Corozal (ALDE).
După primirea avizului la comisia formată din consilieri, documentația urbanistică trebuie să ajungă pe masa CL, unde se adoptă o decizie finală. În cazul în care este aprobată, Primăria are undă verde să emită autorizația de construire.
Pași premergători dezbaterii unui proiect în comisiile Primăriei constau în obținerea certificatului de urbanism (în această etapă se stabilește dacă este necesară întocmirea unui PUZ) și a tuturor avizelor de la instituții de resort, precum și întocmirea de studii (geotehnic, ridicare topografică etc.).