Mișcări civice
CIVICA: 14 propuneri concrete pentru bugetul local pe anul 2021
Bugetul local al municipiului Iași va face obiectul unei consultări publice în perioada următoare, fiind de așteptat ca, la sfârșitul lunii aprilie să poată fi votat în plenul Consiliului Local.
Asociația „CIVICA” este prima organizație neguvernamentală care vine cu propuneri concrete pentru buget, cu această ocazie fiind lansat și un apel către mediul universitar sau cel de afaceri, și toți cei interesați, să se implice în elaborarea documentului.
Valoarea totală a proiectelor depășește pragul de 1,7 milioane euro.
APIX.ro publică lista de propuneri formulate de CIVICA, ideile de proiecte pot fi consultate cu explicațiile de rigoare la ACEST LINK, unde cei interesați pot formula observații:
- Lansarea unui concurs național de soluții de arhitectură pentru regenerarea/amenajarea urbană a minimum 30 spații publice din cartierele ieșene (în următorii 5 ani). Organizarea concursului va fi realizată prin contractarea Ordinul Arhitecților din România cu expertiză și experiență în desfășurarea concursurilor de arhitectură.
- Realizarea studiului de fezabilitate pentru accesibilizarea totală a Șoselei și Străzii Păcurari – segmentul BCU – Rond Păcurari (conform Normativului 51/2012) în cadrul programului IAȘUL ACCESIBIL PENTRU TOȚI demarat de APTA – Alianța Pentru Promovarea Transportului Alternativ Iași în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași.
- Achiziționarea de rasteluri biciclete pentru toate parcările publice din Iași și pentru școli (proiect inițiat de Ioana Amăriuței Popa – ProBikeAddiction în cadrul programului Cetățenii Conduc)
- Realizarea unui proiect în parteneriat cu organizații active în zona educațională pentru evaluarea nevoilor (elevilor și școlilor) și propunerea unui set de cursuri opționale (3-4) care să fie incluse în Curriculumul la Alegerea Școlii.
- Achiziționarea și instalarea a minimum 100 senzori pentru monitorizarea calității aerului.
- Realizarea Registrului Electronic al Spațiilor Verzi din Iași.
- Realizarea unui audit intern privind interacțiunea cetățenilor cu administrația locală și serviciile publice oferite de municipalitate.
- Publicarea unei hărți a criminalității în Iași.
- Dezvoltarea unui protocol de colaborare între Poliția Locală (subordonată PMI) și Poliția Română (subordonată MAI)cu obiective clare, măsurabile și ușor de operaționalizat pentru creșterea siguranței în oraș.
- Dezvoltarea unui plan pilot de măsuri pentru creșterea siguranței publice pe modelul Teoriei ferestrelor sparte (broken windows theory).
- Lansarea unui concurs internațional de soluții de arhitectură pentru regândirea zonei centrale a Iașului, atât în ceea ce privește spațiile publice, cât și clădirile din zonă.
- Susținerea fondării unei bănci de alimente la Iași și înființarea unei cantine sociale susținută de ong-uri și mediul privat.
- Publicarea unei liste cu toate spațiile disponibile ale primăriei, situația închirierilor (cine și în ce scop), a spațiilor nefolosite și alocarea transparentă a unui număr dintre acestea pentru societatea civilă (ONG-uri, cluburi de artă și cultură, artiști independenți) care desfășoară activități pentru comunitate.
- Identificarea si achizitionarea (daca este cazul) de terenuri la principalele intrari in oras pentru realizarea parcarilor intermodale. Realizarea investitiilor socio-economice la aceste parcari – gradinite, scoli, cabinete medicale, supermarket