Connect with us

Cum e posibil? Niciun constructor-ofertant la o licitație de 142 mil. lei

Este vorba despre drumul Iași - Suceava

Proiecte publice

Cum e posibil? Niciun constructor-ofertant la o licitație de 142 mil. lei

Eșec major la licitația pentru reabilitarea drumului Iași Suceava. Consiliul Județean (CJ) Iași a anulat procedura în condițiile în care niciun constructor nu a înaintat vreo ofertă.

Cu toate că nu a fost depusă vreo ofertă, în timpul licitației mai multe companii au cerut clarificări de la CJ privind documentația de atribuire, iar instituția a acceptat chiar și prelungirea termenului de ofertare tocmai la solicitarea constructorilor.

O posibiă explicație

Unii constructori au arătat că valoarea contractului ar fi subevaluată cu cel puțin 30%, în contextul ordonanței 114 a Guvernului de anul trecut atunci când a fost stabilit un salariu minim brut în construcții.

„Astfel, având în vedere faptul că data elaborării listelor de cantități ce au stat la baza estimării valorii lucrărilor ce fac obiectul prezentei proceduri este septembrie 2018, iar la data de 28.12.2018 s-a publicat Ordonanța de Urgență nr. 114 prin care salariul minim brut pe țară orar este de 17,9 lei/oră față de 11,4 lei/oră care presupunem că a fost luat în considerare la stabilirea valorii estimate”, a arătat un constructor.

Totodată, compania a adăugat că doar manopera a avut o creștere de 57%.

„Creșterea manoperei a avut repercursiuni și asupra creșterii tuturor prețurilor la materiale de construcții, energie, combustibili etc.”, a mai spus compania.

Astfel de situații sunt peste tot în țară după OUG 114 – foarte multe proiecte europene sunt în pericol din cauza majorării salariului brut în construcții pe nepusă masă: mai multe licitații au fost anulate în diverse județe ale țării din lipsă de ofertanți.

Autoritățile care organizează licitații sunt în dilemă – instituțiile nu pot majora valoarea estimată a contractului întrucât proiectul este cu finanțare europeană. În cele din urmă, o măsură a Guvernului poate duce la pierderea unor fonduri UE semnificative la nivelul țării, în condițiile în care oricum gradul de absorbție este mult sub așteptări în actuala programare.

Proiectul axei rutiere Iași – Suceava prevede modernizarea a 92 km de drum, iar valoarea contractului a fost estimată la 141,5 milioane lei, fără TVA. Chiar dacă licitația va fi reluată, CJ nu are nicio garanție ca vor fi constructori care se vor prezenta la procedură.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top