Connect with us

De ce un festival de arhitectură?

Arhitectură și urbanism

De ce un festival de arhitectură?

De mulți ani, Bienala de Arhitectură de la Veneția s-a remarcat prin instalațiile ei arhitecturale unice. Vizitatorii nu mai vin doar să cunoască artiști sau arhitecți, ci și să se cufunde, pentru câteva zile, în universuri originale, pentru a trăi o experiență completă. În ultimii ani apar din ce în ce mai multe festivaluri în lumea arhitecturii plecând dr la dorința de a reînnoi practica arhitecturală. Ne punem întrebarea care este viitorul acestei arte majore? Pot oare producțiile efemere ale arhitecților să inspire dezvoltarea orașelor noastre?

Festivalurile sunt în general momente de creații intense, unde diferitele arte se amestecă, generând experiențe multisenzoriale. De-a lungul anilor, festivalurile au crescut și au devenit evenimente esențiale care punctează viața comunităților urbane. Fiecare mare oraș are propriile sale festivaluri pe care le promovează, le oferă o imagine dinamică și atractivă pentru a atrage mii de entuziaști.

În general, festivalurile de muzică de astăzi sunt cu adevărat momente atemporale care se bazează din ce în ce mai mult pe contribuția arhitecturii și a artei pentru a putea prelungi experiența și a îmbunătăți confortul festivalului. Astăzi, nu doar artiștii muzicali fac festivalul celebru, ci și decorul și instalațiile create pentru acea ocazie. Miză se pune din ce în ce mai mult pe contribuția concretă a arhitecturii pentru a deveni un element esențial în experiența pe care orice organizator va încerca să-l să o integreze proiectului muzical.

Rezultatul este izbitor: în fiecare an, instalațiile arhitecturale originale întregesc peisajul și experiența festivalurilor. Pe lângă o contribuție estetică și plastică la festival, instalațiile efemere aduc confort participanților: spațiu la umbră, locuri de întâlnire sau fundal pentru imaginile postate pe rețelele de socializare. Fără constrângeri reale, artiștii și arhitecții sunt liberi în creațiile lor, ceea ce le permite să se exprime pe deplin și să ofere lucrări care adesea nu sunt fezabile în alte contexte concrete.

De foarte multe ori, instalațiile permit festivalurilor să-și trezească toate simțurile: foarte colorate și luminoase, cu jocuri de lumini și umbre, cufundă participanții în atmosfere specifice, irepetabile. Materialele adesea originale, țesăturile, sticlă colorată, oțelul, participă pe deplin la experiența senzorială a spectatorilor și creează universuri unice pentru fiecare. Odată cu apariția rețelelor de socializare, importanța imaginilor legate de evenimente a împins și festivalurile din întreaga lume să lucreze la estetică și identitatea lor unică. Datorită partajării fotografiilor aceste instalații devin elemente de comunicare și fac din festival un spațiu foarte cunoscut.

Click pe imagine pentru a o mări

Locurile de desfășurare a unui festival de instalații arhitecturale și natura lui efemeră sunt locuri de schimb intens și de creație. Este mai presus de toate faptul că reunirea în același loc, pentru o perioadă scurtă de timp și experimentarea spațiului va deveni ceva unic în comuniune ce va permite dezvoltarea unor microcosmosuri artistice și sociale foarte specifice.

În ultimii ani, lumea arhitecturii s-a deschis festivalurilor. Permițând să dezvăluie spații, să pună în discuție metodele de construcție și practici arhitecturale, formatul festivalurilor permite diferitelor audiențe să facă schimb și să experimenteze soluții pentru orașul de mâine. Festivalul de Arhitectură „Iașul își deschide curțile” oferă un traseu care leagă șase instalații efemere dispersate în curțile interioare ale unor monumente istorice sau clădiri cu prestigiu arhitectonic.  Fiecare instalație va fi realizată de o echipă de tineri artiști, arhitecți sau studenți. Pe lângă deschiderea către public a spațiilor normal private, festivalul face posibilă o definire a relațiilor dintre patrimoniu și lucrările contemporane, deschizând un dialogul al publicului larg cu lucrările de arhitectură. Așteptăm vizitatori care să vină să se plimbe prin aceste curți, să descopere aceste instalații și să discuta despre ele cu creatorii lor. Ceva din discuția lor sperăm să-i facă conștienți  de frumusețea artei și arhitecturii.

Festivalurile dedicate muzicii, artei și arhitecturii au toate un lucru în comun: o creativitate colectivă care reușește să creeze universuri și sinergii de multe ori mult mai bogate și vectori de schimb decât cele produse de oraș. Dar atunci ne putem întreba cum putem face ca această inteligență colectivă să dureze? Este creativitatea acestui festival, mai puțin guvernată de standarde și coduri, în cele din urmă duplicabilă în contexte permanente și deja construite? Munca în colaborare ar putea fi un bun punct de plecare pentru a imagina viitorul orașului de mâine, unde toată lumea contribuie la creație prin contribuția cunoștințelor și tehnicilor lor, așa cum se face în festivaluri. Un lucru este cert, festivalurile trebuie să continue să inițieze și să propulseze idei ingenioase, în slujba unui oraș mai uman și mai plin de viață.

Ordinul Arhitecților din România filiala teritorială Iași vă invită să descoperiți, începând cu 19 mai, șase instalații create de studenți și  arhitecți care schimbă temporar paradigma a șase curți interioare emblematice pentru orașul Iași- Facultatea de Arhitectură, Palatul Administrativ (Consiliul Județean și Prefectura), Palatul Braunstein, Universitatea de Medicină și Farmacie, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Începând cu luna martie 2023, Apix.ro găzduiește articole scrise de Ordinul Arhitecților din România, filiala Iași, în urma unui parteneriat cu organizația profesională. Detalii despre activitățile OAR Iași pot fi consultate pe site-ul https://oar-iasi.ro.

Articole din categoria Arhitectură și urbanism

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top