Connect with us

Dezastru la Consiliul Județean: doar 16% din banii pe investiții au fost cheltuiți/Replici penibile ale șefului Costel Alexe UPDATE

Local

Dezastru la Consiliul Județean: doar 16% din banii pe investiții au fost cheltuiți/Replici penibile ale șefului Costel Alexe UPDATE

Nivelul dezbaterilor în Consiliul Județean a atins limitele penibilului: în loc de explicații coerente, șeful CJ Costel Alexe a ales să-i jignească pe consilierii care au îndrăznit să-i ceară socoteală pe tema execuției bugetare pe primul semestru al acestui an, cifrele arătând că CJ a reușit să cheltuiască pe investiții doar 16% din banii pe care i-a estimat la început de an pentru primele șase luni.

UPDATE – La finalul textului puteți consulta un comentariu pe temă al vicepreședintelui CJ Marius Dangă

Discursul lui Costel Alexe contrastează puternic cu situația similară de la Consiliul Local: primarul Mihai Chirica a explicat, zilele trecute, în mod coerent de ce doar 15% din banii pe investiții ai municipiului Iași au fost cheltuiți în primele șase luni ale anului. În schimb, Alexe a politizat excesiv interpelările consilierilor județeni cu replici penibile care nu au nicio legătură cu funcția pe care acesta o ocupă.

„Până acum, când votăm execuția bugetară la jumătatea anului, Consiliul Județean a reușit să cheltuie 16,31 la sută din totalul bugetului propus pentru investiții. Dacă facem referire la execuția pe fonduri europene, vedem că avem accesate fonduri doar de 3 la sută până la 30 iunie. Această radiografie arată un consiliul județean în moarte clinică”, a spus Etienne Ignat, liderul grupului de consilieri USR, la ultima ledință de plen a CJ.

Și totuși tu trăiești”, a venit răspunsul cinic al președintelui Costel Alexe. „Cu ce au greșit simpatizanții ăștia USR PLUS din județul Iași să trebuiască ca tu sau alții să-i reprezentanți? Cu ce au greșit, frate?”, a răbufnit Alexe.

Ignat i-a reproșat că recurge la jigniri pentru că nu are un răspuns. Și Mircea Manolache i-a reproșat lui Costel Alexe derapajul față de unii consilieri, întrebându-l dacă are tulburări de comportament. „A trebuit să arătăm colegilor noștri primari că nu doar ei în consiliile lor locale au câte un specimen”, a continuat nestingherit președintele CJ, conform „Ziarului de Iași”.

Consiliul Județean a transmis în direct ședința, care poate fi vizionată AICI (replicile penibile ale lui Alexe sunt după minutul 1:33:00).

UPDATE Comentariu publicat de către vicepreședintele Consiliului Județean, Marius Dangă, pe pagina de Facebook a APIX.ro, în legătură cu textul de mai sus:

  • Nu, Alex, nu este niciun dezastru la CJ. Atunci când evaluezi un buget trebuie să vezi filmul și să nu tragi concluzii după fotografii. Plus că trebuie evaluate ambele talere, atât Veniturile cât și Cheltuielile. Procesul de bugetare, în special în anii în care ai de semnat contracte ne obligă să plasăm în trimestrialitatea bugetului, fondurile încă din primul trimestru pentru a permite semnarea contractelor de îndată ce procedurile de achiziții ajung la un final. Asta, de exemplu, ne-a obligat să previzionăm atât Lotul 3 din Axa 1 cât și lucrările de la UPU Sfânta Maria în primul semestru pentru a putea semna contractele ori era clar că nu se vor face plăți. Eu zic sa nu aruncam cu cuvinte grele gen “dezastru” pentru că nu e cazul. Toate proiectele merg (cu excepția proiectului transfrontalier cu raionul Sângerei care pare a nu putea fi deblocat), fiecare in ritmul lui. Reușim sa asiguram cu resurse limitate atât finanțarea pentru proiectele in curs car si pentru studii si documentații pentru proiecte viitoare. Apropo de transfrontalier, e puțin penibil pentru dl. consilier citat în articol sa afirme ca execuția pe fonduri europene e la 3% când, daca s-ar fi interesat, ar fi aflat ca normele de tehnica bugetara ne obliga sa punem in acel cont bugetar DOAR proiectele din SEE si cele transfrontaliere, restul fiind direct in Bugetul Local mare. Poate si de aici nervii. Eu unul mi-as dori de la consilierii județeni care aleg sa critice sa citească mai mult, sa întrebe înainte si apoi sa arunce cuvinte aiurea. In fine. Pe scurt, nu e dezastru, e treaba foarte multă!

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

To Top