Connect with us

Exproprierile în cazul barajului de la Pașcani vor fi făcute în prima jumătate a acestui an

AHE Pascani

Proiecte publice

Exproprierile în cazul barajului de la Pașcani vor fi făcute în prima jumătate a acestui an

Ministerul Energiei are în pregătire proiectul de hotărâre de guvern prin care va fi declanșată procedura de expropriere a terenurilor necesare pentru acumularea hidroenergetică (AHE) de la Pașcani, un proiect resuscitat la aproape 40 ani de la începerea lucrărilor și care, în prezent, beneficiază de fonduri PNRR.

Potrivit informațiilor furnizate de ministrul Energiei, peste 2.300 hectare de teren vor fi expropriate, iar suma necesară trece pragul de 6 milioane euro. În paralel, lucrările la acumulare au fost reluate, a susținut ministrul, în baza unui contract mai vechi semnat cu Construcții Hidrotehnice SA: lucrările au mai fost pornite, câteva rânduri, după 1990, dar, de fiecare dată, acestea au fost sistate din lipsă de fonduri.

„Sunt în curs de finalizare caietele de sarcini pentru achiziția hidromecanic care va echipa Barajul Pașcani și caietele de sarcini necesare contractăriii instalațiilor și dotărilor electrice ale Centralei Hidroenergetice Pașcani”, se arată într-o adresă a Ministerului Energiei, publicată pe site-ul Camerei Deputaților, sub forma unui răspuns la o interpelare pe temă a deputatului Alexandru Muraru.

Astfel, începutul anului va însemna și lansarea unor noi licitații pentru AHE Pașcani. La aceste proceduri se adaugă și achizițiile publice privind contractarea serviciilor de specialitate având ca obiect realizarea studiului de impact asupra mediului, a studiului de evaluare adecvată și a studiului de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă. În acest caz, licitațiile vor lansate în această perioadă.

AHE Pașcani a fost declarată, în 2022, un proiect de interes public major, iar în martie 2023 a fost finalizată strategia pentru finalizarea lucrărilor începute încă din anul 1985. Barajul va beneficia de fonduri PNRR, dar și de alte surse, în condițiile în care lucrărilor se vor întinde până în anul 2029, dar punerea în funcțiune a amenajării hidroenergetice este programată pentru anul 2026. Necesarul de finanțare se ridică la peste 60 milioane euro.

„Acumularea Pașcani va avea 69 milioane metri cubi de apă. Centrala hidroelectrică va avea o capacitate relativ mică de producere a energiei electrice, dar nu este vorba despre această componentă, ci de o sistematizare a întregii zone și râului Siret, ceea ce înseamnă că prevenim riscul de inundații”, declara ministrul Energiei Sebastian Burduja, cu ocazia unei vizite recente la barajul de la Pașcani.

Așa cum APIX.ro a mai relatat, principalele beneficii ale acumulării sunt:

  • sursă de apă pentru irigarea unei suprafețe de 46.000 ha în județele Iași și Neamț
  • debit de 1 mc/s apă industrială pentru alimentarea zonală Fălticeni, Târgu Frumos și alte obiective din bazinul hidrografic Bahlui
  • valorificarea energetică a căderii realizată la barajul Pașcani printr-o centrală hidroelectrică
  • tranzitarea în bazinul Bahlui a debitului de 4,4 mc/s rezultat din restituțile unităților industriale din municipiul Suceava asigurându-se astfel sursa de apă pentru încă 30.000 ha în județul Iași

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Proiecte publice

To Top