Mișcări civice
Fără precedent: Teatrul Național a lansat o petiție împotriva unei decizii a Primăriei Iași UPDATE
UPDATE La finalul articolului puteți consulta precizările făcute de Primăria Iași în contextul petiției inițiate de Teatrul Național Iași.
Teatrul Național Iași a lansat, miercuri, o petiție online împotriva deciziei Primăriei Iași de a reloca Teatrul Cub. În doar câteva ore de la lansare, petiția a atras deja aproape 1.000 de semnături. Numeroși oameni de cultură din Iași și din țară se numără printre semnatari. Amintim că, ieri, Consiliul Local (CL), la propunerea Primăriei, a decis relocarea construcției, dar fără a stabili cu exactitate noul amplasament.
„Distrugerea Teatrului CUB ar reprezenta un semn catastrofal pentru cultura românească, pentru mișcarea teatrală de la noi și din afara granițelor: prima sală de spectacole construită în România, după multă vreme, urmează să fie și primul Teatru distrus!”, se arată în petiția inițiată de Teatrul Național.
„Este pusă în pericol soarta artistică a orașului”, „Un act anti-cultural și discutabil tehnic”, „Distrugerea teatrului cub ar fi un atentat la adresa culturii și a spectatorilor ”, „Să distrugi un spațiu înseamnă să distrugi o identitate!”, „Vă bateți joc de cultură”, „Teatru la CUB e un punct de referință în viața culturală a orașului Iași. Nu trebuie să dispară”, „Spectacolele montate în această sală nu trebuie să dispară, iar adaptarea lor la un alt spațiu ar fi nu doar dificilă, ci chiar imposibilă în multe cazuri”, „Venim de la 400 km distanță la Iaşi pentru spectacolele jucate la CUB! Nu distrugeți Teatrul CUB!”, „Orice casă a teatrului pusă cumva în pericol, e un semn al unui început de defrișare culturală. Semănați, sădiți nu defrișați!”, „Relocarea Teatrului Cub ar însemna distrugerea lui”, sunt doar câteva dintre comentariile publicate de semnatarii petiției.
- Citește și Unde va fi relocat Teatrul Cub de lângă Teatrul Național: două variante propuse de Primărie [schițe]
Unii dintre semnatari sunt stabiliți în străinătate în țări precum SUA, Germania, Franța, Austria și altele.
„Profitând de perioada asta confuză, în care Ministerul Culturii se reconfigurează, primarul PNL al orașului Iași Mihai Chirica vrea să demoleze Teatrul la Cub din Iași. Bine, el o numește relocare. Evident, nu știe unde, când, cum. E susținut de un consilier – cântăreț de la operă al cărui nume chiar îmi scapă. Care numește cubul o oroare. Cubul este o clădire modernă, minimalistă (greu cu arta contemporană atunci când cânți – cum cânți – arii de operă în montări prăfuite și decoruri ridicole) pe care și-ar dori-o multe orașe fără teatru din România”, a scris regizorul Radu Afrim, într-un mesaj postat pe rețele sociale.
În prezent, Primăria Iași analizează două variante pentru relocarea Teatrului Cub: Parcul Junimea (Gulliver) sau Parcul Tineretului (complexul TUIAȘI). Decizia de relocare a fost adoptată ieri de CL odată cu aprobarea proiectului de reamenajare peisagistică a esplanadei Teatrului Național, o investiție de 27 milioane lei finanțată cu fonduri europene.
Decizia de relocare a stârnit controverse în plenul CL. În favoarea acestui proiect au votat consilierii PNL, PSD, PMP și AUR, cei de la USR s-au abținut, iar CURAJ a votat împotrivă.
Precizările Primăriei – Teatrul Cub va fi mutat într-o zonă agreată de mediul cultural, nu distrus
Primăria Iași a reacționat la petiția inițiată de Teatrul Național și a făcut o serie de precizări pe temă. De asemenea, municipalitatea a trimis presei o serie de documente în care se arată că relocarea a fost avizată favorabil de Comisia de monumente istorice, iar Inspectoratul Județean în Construcții a subliniat că, la acest moment, Teatrul Cub funcționează fără să fie în legalitate. Publicăm mai jos precizările Primăriei:
„După cum se știe, Consiliul Local a adoptat marți, 20 mai 2025, o hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție, indicatorilor tehnico-economici și devizului general pentru „Reabilitarea și modernizarea spațiilor publice prin amenajarea spațiului verde perimetral Teatrului Național și dotarea cu mobilier și iluminat urban aferent proiectului «Creșterea atractivității zonei centrale a municipiului Iași din punct de vedere socio-economic, cultural și turistic»”.
Așa cum am explicat, proiectul prevede o serie de intervenții asupra esplanadei Teatrului Național, incluzând strada Matei Milo și un tronson al străzii Cuza Vodă cuprins între străzile I.C. Brătianu și Mănăstirea Dancu. Investiția face parte din programul mai amplu de reconfigurare completă a zonei, respectiv a axului Catedrala Mitropolitană – Parcul Teatrului – Teatrul Național – Filarmonica. Practic, urmărim amenajarea unui parc urban și a unei piațete moderne, o autentică Axă Culturală în centrul orașului.
Pentru a combate alte speculații care, din păcate, au apărut în spațiul public, facem o serie de precizări.
- Proiectul are avizul nr. 78/M/2025 al Direcției Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerului Culturii, care aprobă „demontarea Teatrului Cub și relocarea pe un alt amplasament”. Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași funcționează în subordinea Ministerului Culturii.
- Prin adresa nr. 483.891/16.10.2024 Inspectoratul Județean în Construcții Iași arată faptul că, în urma controlului făcut în baza unor sesizări privind unele neconformități tehnice și de legalitate referitoare la Teatrul Cub, Autorizația de Construire nr. 539 / 2007 include precizarea expresă conform căreia „construcția se va menține pe amplasament maxim 5 ani”. Potrivit Legii nr. 50/1991, constituie contravenție „menținerea după expirarea termenului prevăzut prin autorizație (…) a construcțiilor, lucrărilor și amenajărilor cu caracter provizoriu”.
- Mai mult, dincolo de faptul că „durata maximă de menținere în amplasament de 5 ani de la data finalizării acestei a expirat de peste 10 ani” (de 13 ani, mai exact!), Inspectoratul Județean în Construcții Iași atrage atenția și asupra faptului că „după expirarea acestui termen au intrat în vigoare norme tehnice mai exigente cel puțin în ceea ce privește rezistența și stabilitatea construcțiilor”, norme care, în mod evident, nu sunt îndeplinite.
- În aceste condiții, Inspectoratul Județean în Construcții Iași subliniază faptul că este nevoie de o nouă autorizație de construire care, pe lângă alte avize, să fie însoțită și de un Raport de expertiză tehnică care „să confirme capacitatea structurii de rezistență a construcției din lemn de preluare a acțiunilor seismice și de exploatare, precum și capacitatea structurilor metalice independente din interior să preia încărcările din echipamente și aparaturi specifice teatrului și care sunt montate peste zona destinată publicului spectator direct expus”. Cu alte cuvinte, în condițiile actuale, siguranța publicului în Teatrul Cub nu este garantată! Îndeplinirea condițiilor legale de siguranță impuse de lege revine conducerii Teatrului Național „Vasile Alecsandri”.
- Hotărârea de Consiliu Local vizează demontarea Teatrului Cub și relocarea acestuia într-o zonă care urmează să fie stabilită. Este vorba, așadar, despre MUTAREA Teatrului Cub, iar nu de „distrugerea” acestuia, așa cum se speculează în mod fals și tendențios!
- De altfel, investiția totală este estimată la 27.623.557,91 lei. Potrivit devizului general al lucrărilor, parte a hotărârii Consiliului Local, o sumă de 1.197.235,37 lei este prevăzută în mod explicit pentru lucrările de demontare și transport a Teatrului Cub.
- Hotărârea Consiliului Local a avut ca obiect amenajarea zonei din jurul Teatrului Național, iar nu și LOCUL în care Teatrul Cub va fi mutat. De altfel, discuțiile din cadrul ședinței Consiliului Local au arătat că sunt numeroase amplasamente care pot fi luate în calcul, de la Parcul Gulliver și Parcul Tineretului până la zona din spatele Filarmonicii.
Primăria Municipiului Iași susține în mod concret și consistent viața culturală a Iașului! O decizie privind locul în care va fi mutat Teatrul Cub va fi luată, în mod transparent, rațional și responsabil, după discuții cu specialiști, cu reprezentanții Teatrului Național, cu mediul cultural, cu toți cei implicați și interesați de acest subiect!”
