Connect with us

Filarmonica va fi reabilitată în baza unui parteneriat PMI-CJ: obiectivul a fost inclus la capitolul „investiții” în bugetul local

Repere istorice

Filarmonica va fi reabilitată în baza unui parteneriat PMI-CJ: obiectivul a fost inclus la capitolul „investiții” în bugetul local

Primăria Municipiului Iași (PMI) și Consiliul Județean (CJ) au ajuns la un acord privind finanțarea lucrărilor de reabilitare a clădirii Filarmonicii: obiectivul a fost inclus în bugetul local al municipiului în cadrul unui proiect integrat.

„Axa culturală Est-Vest proiect complex integrat – pictură catedrală mitropolitană, reabilitare clădire filarmonică, reabilitare parcul Teatrului Național, reabilitare căi de acces către Liceul Octav Băncilă”, este titlul proiectului inclus în bugetul de investiții al Primăriei pe anul 2023.

Deocamdată, alocarea bugetară este de 350.000 lei, fonduri necesare pentru realizarea documentației tehnice care să trateze în mod unitar toate obiectivele incluse. De precizat că Filarmonica are deja un proiect tehnic făcut de CJ.

În ceea ce privește obiectivul „parcul Teatrul Național”, acesta vizează refacerea spațiilor verzi din jurul clădirii Teatrului, inclusiv cu o eventuală mutare a clădirii CUB. În locul acestei construcții este propus un amfiteatru, iar refacerea zonelor din jur va crea contextul pentru amenajarea unei zone pietonale (zona statuii lui Miron Costin şi pe str. I.C. Brătianu).

La capitolul finanțare, fondurile vor fi asigurate prin intermediul Programului Operațional Regional 2021 – 2027: nu este clar la acest moment care va fi linia de finanțare care va fi aleasă de autorități – una competitivă sau una în care Iașul are banii asigurați. Ambele variante sunt plauzibile în momentul de față.

Cert este că, pentru prima dată după mulți ani de așteptare, există premise pentru refacerea clădirii Filarmonicii. Valoarea estimată a lucrărilor se ridică la circa 15 milioane euro, acești bani fiind strict pentru clădirea Filarmonicii. În cazul proiectului integrat, suma va fi stabilită în urma întocmirii documentației tehnice.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Repere istorice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top