Connect with us

FOTO Cel mai vechi plan al Iașului datează din 1739

Cel mai vechi al Iașului a fost făcut de ruși

Repere istorice

FOTO Cel mai vechi plan al Iașului datează din 1739

Cel mai vechi plan al „cetăţii“ Iaşului, ce datează de aproape trei secole, a fost descoperit recent în sursele ruseşti de doi cercetători de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Al.I. Cuza”, scrie „Ziarul de Iași” în ediția de luni, 18 decembrie.

„Până acum s-a crezut că doar de pe urma ocupaţiei mai îndelungate din anii 1769-1774 s-au păstrat planuri vechi. Cercetările noastre recente infirmă această supoziţie. Cu ajutorul doctorandului Mihai Anatolii Ciobanu, foarte bun cunoscător al limbii ruse, am depistat pentru Iaşi un plan şi mai vechi, – ce devine practic cel mai vechi cunoscut în prezent -, datând din 1739, din timpul ocupaţiei feldmareşalului Burkhard Christoph von Münnich“, spune istoricul Laurenţiu Rădvan, specialist în istorie medievală şi premodernă şi profesor universitar doctor la Facultatea de Istorie de la Universitatea „Cuza“.

„Anul 1711 a creat un precedent pentru Moldova: în urma trecerii lui Dimitrie Cantemir de partea ţarului Petru I, trupele ruse ajung pentru prima dată la Iaşi (…) Printre consecinţele ocupaţiilor se află şi ridicarea primelor planuri moderne ale oraşelor din principate, din motive mai ales militare“, afirmă istoricul.

Rădvan arată că, în urma ocupaţiei din perioada 1769-1774, au apărut şi primele planuri cunoscute până în prezent ale unor oraşe importante, precum Iaşi (1769), Bucu­reşti (1770, 1772) sau Roman (1770-1771). Aceste planuri, continuă el, sunt foarte importante pentru istorici, geografi, arhitecţi, şi nu numai, deoarece oferă o sumedenie de informaţii utile cercetării în plan urbanistic şi topografic, la care se adaugă date preţioase privind patrimoniul.

Împărăteasa Ana a Rusiei, protectoare a Iaşului

În anul 1735 izbucneşte un nou război ruso-turc, unul din numeroasele episoade de confruntare armată între Imperiul Ţarist şi Înalta Poartă pentru supremaţie în regiune, iar patru ani mai târziu, trupele ţariste, conduse de feldmareşalul Münnich, ce primise de la împără­teasa Ana a Rusiei puteri depline, au mărşăluit prin Polonia, spre Hotin, urmărind ocuparea Moldovei şi a Ţării Româneşti. După bătălia victorioasă de la Stăuceni din 17 august 1739, Münnich s-a îndreptat cu oastea spre cetatea de la Hotin, ai cărei apărători s-au predat fără luptă.

Pe larg despre cum era descris Iaşul anilor 1700, despre imensul lac artificial ce acoperea locuri ce azi sunt ocupate de cartiere mari, dar şi alte detalii interesante, puteți citi în „Ziarul de Iași”.

Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Repere istorice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top