Connect with us

Guvernul alocă fonduri pentru Filarmonică, Teatrul Luceafărul și Ateneul Național

Local

Guvernul alocă fonduri pentru Filarmonică, Teatrul Luceafărul și Ateneul Național

Iașul se numără printre principalii beneficiari din țară la o alocare decisă vineri de către Guvern în ceea ce privește fonduri pentru sprijinirea instituțiilor publice de spectacole.

În acest sens, Guvernul a alocat 270 milioane lei, iar primele cinci județe beneficiare sunt: Brașov (23,5 mil. lei), Cluj (22,5 mil. lei), Timiș (19,2 mil. lei), Iași (18 mil. lei) și Bihor (13,1 mil. lei). Alocările cuprind instituții de spectacole din 32 de județe.

În cazul Iașului, fonduri au fost repartizate către următoarele trei instituții:

  • Filarmonica Moldova Iași – 10,8 milioane lei. Fondurile sunt insuficiente pentru renovarea integrală a clădirii, dar la acești bani se adaugă cei pe care Consiliul Județean Iași îi va accesa prin intermediul PNRR. Necesarul de finanțare trece pragul de 70 milioane lei. O altă sursă de finanțare pentru lucrări la Filarmonică vizează POR 2021 – 2027, urmând a fi încheiat în acest sens un parteneriat Primărie – CJ. Un lucru este cert: proiectul de restaurare a clădirii Filarmonicii are toate șansele să pornească efectiv anul viitor, având în vedere sursele de finanțare deja asigurate. Despre un astfel de proiect se vorbește la Iași de peste 15 ani.
  • Teatrul Luceafărul – 3,7 milioane lei. Fondurile sunt insuficiente pentru renovarea integrală a clădirii, dar un astfel de sprijin financiar este de natură să reducă presiunea asupra bugetului județean, în cazul în care proiectul Teatrului nu va prinde finanțare prin intermediul PNRR. Valoarea totală necesară ajunge la peste 16 milioane lei.
  • Ateneul Național – 3,5 milioane lei. Cu acești bani, instituția va putea finanța parțial proiectele pe care le are în derulare în ceea ce privește modernizarea fostelor cinematografe

PRECIZARE. Banii nu sunt alocați în mod expres pentru investiții, ci fondurile pot fi repartizate inclusiv pentru funcționalitatea instituției.

Fondurile alocate de către Guvern au fost repartizate către 65 de teatre, opere și filarmonici din România care funcționează în subordinea autorităților locale. Suma de 270 milioane lei reprezintă 2% din impozitul pe venit încasat până la data de 31 iulie 2022.

Mai jos, puteți consulta lista tuturor celor 65 de instituții care beneficiază de fonduri:

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Local

To Top