Studii și analize
Iașul se află pe locul 1 în ceea ce privește rata de neocupare a birourilor
Un studiu realizat de Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate arată că Iașul ocupă prima poziție în ceea ce privește rata de neocupare a birourilor. Procentul este de 7%, Iașul fiind urmat de Cluj-Napoca cu o rată de 8,5% și Brașov cu 10%. La nivel de metri pătrați de spații de birouri, doar anul trecut în Iași s-au livrat 54.000 prin proiectul Palas Campus, cea mai mare clădire de birouri din România, iar conform analizei Fortim Trusted Advisors, anul acesta nu mai este anunțată nicio livrare de asemenea anvergură în România.
„În oraşele regionale, rata de neocupare a spaţiilor de birouri este scăzută, datorită unei abordări de dezvoltare progresivă. Parcurile de birouri se extind în mod strategic, adăugând una sau două clădiri anual sau la intervale de doi ani, în funcţie de cererea pieţei. În Cluj-Napoca, mai multe proiecte au fost amânate. Trei clădiri dintr-un proiect major şi două din altul, cu o suprafaţă totală de 43.664 mp, sunt planificate pentru finalizare între 2025 şi 2026, condiţionată de nivelul cererii existente”, declară Nicolae Ciobanu Managing Partner – Head of Advisory la Fortim Trusted Advisors, citat de Ziarul Financiar.
În total, hub-ul de business dezvoltat în centrul Iaşului de compania IULIUS, în Palas Campus și Palas Iași, integrează 8 clădiri şi 130.000 mp de birouri clasa A, care găzduiesc peste 70 de companii din cele mai dinamice și creative sectoare, sporind atractivitatea Iașului și poziția sa de lider regional în domeniul tehnologiei și inovației.
Același studiu analizează și tranzacțiile de închirieri pentru anul 2023, iar Iașul se situează în top 3, fiind precedat de Timișoara și Cluj-Napoca. Printre companiile care au ales Iașul anul trecut se numără Infineon, Congnizat, BRD (toate cele trei având sedii în proiectele dezvoltate de IULIUS), RING și IBM.
„Recent, s-a observat o cerere crescută pentru spaţii cu un nivel avansat de amenajare, capabile să asigure o mutare rapidă. Oferta rămâne limitată, în ciuda unui număr substanţial de proiecte aflate în curs de dezvoltare.”, se mai arată în materialul publicat pe ZF.