Smart City
Industria IT, „hard” de susținere economică și generator de locuri de muncă
Industria IT, care a crescut spectaculos la Iași în ultimii ani, continuă să se dezvolte și să își majoreze aportul adus în economie. Anul trecut, 20 dintre cele mai mari companii de IT din Iași au generat o cifră de afaceri netă de 206,1 milioane euro și au avut o contribuție de 6,77% din cifra totală de afaceri a judeţului, potrivit unei analize realizate de Ziarul de Iași. Tot anul trecut, firmele de IT au făcut mii de angajări, inclusiv cele prezente local, confirmând faptul că Iașul are un climat care favorizează dezvoltarea acestei industrii.
Este evident că industria IT își înfige tot mai puternic rădăcinile în peisajul local și că rolul său în economie devine tot mai solid. Iașul s-a ridicat mult în ultimii ani la acest capitol, cu nume puternice ale tehnologiei mondiale care și-au intensificat activitatea la nivel local. Majoritatea sunt concentrate în Palas, acolo unde s-au ridicat cele mai multe și cele mai moderne clădiri de birouri din 2010 până în prezent.
Despre impactul IT-ului vorbesc cifrele. O analiză a Ziarului de Iași arată că 20 de companii de IT&C din Iași în funcție de datele financiare înregistrate anul trecut au generat o cifră de afaceri netă de aproape 1 miliard de lei (aproximativ 206,1 milioane euro), adică o contribuţie de 6,77% din cifra totală de afaceri a judeţului Iaşi pe 2019. Topul este condus de Amazon Development Center (321,2 milioane de lei), Ness România (105,4 milioane de lei), SCC Services România (97,1 milioane de lei) și Centric IT Solutions România (65,2 milioane de lei), dar lista continuă. Sunt doar o parte dintre companiile care au fost atrase de calitatea angajaților din Iași, dar și de existența unor spații office care să le ofere posibilitatea de a crește și condițiile cu care sunt obișnuiți în sediile lor din afară.
De asemenea, un top realizat de Ziarul Financiar privind cele mai mari companii de IT&C după numărul mediu de recrutări din 2019 arată că Amazon ajunge la aproape 2.000 de angajați, după ce anul trecut și-a mărit echipa cu 867 de oameni. Principalul sediu din România al gigantului mondial este în Palas, acolo unde și-a început activitatea încă din 2010, fiind printre primele companii care au închiriat spații în United Business Center 1. Printre companiile IT prezente și în Iași care anul trecut au depășit pragul de 300 de noi angajați se numără și Vodafone România – 681 persoane, Ness – 415 persoane, Accenture – 327 persoane, Endava – 324 persoane. Deși sunt cifre la nivel național, toate aceste companii sunt active în materie de recrutări și pe piața locală.
Favorizat de statutul de centru universitar, cu zeci de mii de absolvenți anual, Iașul a continuat să se facă vizibil pe scala atractivității investiționale pe segmentul IT. Un rol consistent îl au și proiectele de birouri care s-au construit în ultimii ani, cum este Palas, care include șapte clădiri de birouri, cu o suprafață de peste 75.000 mp. În prezent, aici activează nu mai puțin de 50 de companii, cu peste 8.000 de angajați. De altfel, în zona centrală sunt cele mai dorite birouri, atât prin prisma caracterului lor modern și localizare, cât și pentru că fac parte dintr-un proiect mixt, iar cei care lucrează aici au magazine, foodcourt, servicii, parcare, restaurante și parc atât de aproape.
De altfel, și următoarea investiție majoră din Iași pe segmentul de birouri este tot a companiei Iulius, Palas Campus, în valoare de 120 de milioane de euro. Proiectul este în construcție în zona Sf. Andrei, care va deveni un business district, construcția urmând să fie cea mai mare clădire de birouri ca suprafață, cu 60.000 mp închiriabili. Recent, oficialii companiei au declarat chiar că spațiile sunt deja închiriate. Astfel, Iașul va mai avansa cu cel puțin 5.000 de noi angajați în următorii ani doar prin Palas Campus.