Connect with us

Infuzie de bani europeni la Iași: proiecte în valoare de 2,3 miliarde de lei

Local

Infuzie de bani europeni la Iași: proiecte în valoare de 2,3 miliarde de lei

Infuzia de fonduri europene la nivelul Iaşului a trecut pragul de 2 miliarde lei în cazul celui mai popular program de finanţare UE. Toate proiectele derulate prin intermediul Programului Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020 trebuie finalizate cel târziu anul viitor, scrie Ziarul de Iași.

POR este unul dintre cele şapte programe UE, dar este şi cel mai cunoscut: beneficiarii sunt în principal autorităţile locale, alături de firme, unversităţi, spitale şi lăcaşuri de cult. Judeţul Iaşi, cel mai mare ca populaţie, conduce în topul regional după valoarea totală a proiectelor, dar ocupă locul doi dacă raportăm finanţările la numărul de locuitori.

Media regiunii este de circa 560 euro/locuitor. În frunte este Neamţul, cu 616 euro/locuitor, în timp ce Iaşul ajunge la 596 euro/locuitor. Sumele au fost raportate la populaţia rezidentă, cea comunicată de Institutul Naţional de Statistică pentru anul 2021. O altă bilă neagră pentru judeţul Iaşi: din totalul de 98 de comune, doar 13 au atras bani POR.

Proiecte de 2,3 miliarde lei în judeţul Iaşi

Fără această investiţie, respectiv SRU, valoarea totală a proiectelor la Iaşi se ridică la 2,3 miliarde lei, iar circa 70% reprezintă fonduri nerambursabile. Principalii beneficiari ai fondurilor sunt entităţile publice: peste 80 de proiecte, în valoare de 1,7 miliarde lei, ceilalţi bani fiind cheltuiţi de societăţi.

Peste un miliard din această sumă reprezintă cel puţin 25 de proiecte ale Primăriei şi Consiliului Judeţean, deja cunoscute public: modernizarea transportului public (căi de rulare şi achiziţii tramvaie, e-ticketing etc.), reabilitarea de spitale, refacerea unor drumuri judeţene, restaurarea unor clădiri monument istoric, proiecte sociale, construirea de grădiniţe şi refacerea unor spaţii verzi. Acest miliard de lei reprezintă aportul direcţiilor de proiecte din cadrul celor două instituţii în ultimii opt ani în cadrul POR.

Citește continuarea în Ziarul de Iași

Articole din categoria Local

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top