Local
ISU și arhitecții ieșeni s-au așezat la aceeași masă: procesul de avizare a proiectelor se digitalizează
Filiala ieșeană a Ordinului Arhitecților din România (OAR) a organizat o masă rotundă alături de departamentul de Avizare și Autorizare din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mihail Sturdza” al județului Iași. Prinicipala noutate: digitalizarea întregului proces de avizare autorizare, simplificarea procedurilor și responsabilizarea arhitecților și a verificatorilor.
Într-un comunicat remis redacției APIX.ro. OAR Iași arată că discuțiile, care au avut loc miercuri, s-au axat pe probleme comune ale arhitecților, noutăți legislative, precum și pe modificările normativelor specifice, dar și discuții libere între arhitecți și reprezentanții ISU despre problemele comune, soluții și propuneri utile. OAR a remarcat că la întâlnire au participat toți reprezentanții ISU care sunt responsabili cu avizarea sau autorizarea proiectelor.
„Cei peste 30 de arhitecți prezenți au fost interesați de digitalizarea procesului de avizare, de introducerea unor prevederi actualizate privind noi materiale și tehnologii, dar și interpretarea unor prevederi ale normativelor în vigoare. Discuțiile au fost foarte bine coordonate, toată lumea apreciind atmosfera colegială, așa cum au spus și organizatorii, arhitecții și cei ce avizează și autorizează lucrările fiind de fapt o echipă ce ar trebui să colaboreze pentru a face construcțiile mai sigure. La final toată lumea prezentă a apreciat că există o bună cunoaștere din partea inspectorilor ISU a problematicilor reale și o disponibilitate reală pentru schimbul de idei între toți cei implicați”, spune OAR Iași în comunicat.
Potrivit reprezentanților organizației profesionale, principala noutate este direcția de digitalizare a întregului proces de avizare autorizare, simplificarea procedurilor și responsabilizarea arhitecților și a verificatorilor, ceea ce va duce la o creștere a importanței alegerii de către beneficiari a echipelor de proiectanți cu experiență și bună cunoaștere a reglementărilor.
OAR Iași – cele mai multe finanțări pentru proiecte culturale
- „Filiala Teritorială Iași îș va asuma, anul viitor, rolul de organizație profesională care reprezintă toți arhitecții din Iași și Vaslui, cu o voce importantă în comunitatea ieșeană, urmând a fi mult mai prezenți prin manifestări culturale. Pentru 2023 echipa OAR Iași a reușit să atragă cele mai multe finanțări pentru manifestări culturale din Timbrul de Arhitectură la nivel național- 40 la sută din finanțările pentru proiecte culturale ale filialelor. Pe lângă evenimentele de tradiție, festivalul de arhitectură MUST și Regionala de Arhitectură Moldova, vom mai organiza un eveniment dedicat recunoașterii unor arhitecți marcanți ai orașului, lansări de carte, un concurs denumit Iașul își deschide curțile, un film documentar despre domnul arhitect Mihai Apetrei, profesor îndrăgit de atâtea generații de arhitecți ieșeni, evenimente legate de popularizarea arhitecturii în școli, dar și alte parteneriate în cadrul Centrului Cultural European prin care să invităm arhitecți din celelalte țări europene pentru a ne prezenta experiența lor. Sperăm să ne vedem cât mai mulți și cât mai des, pentru ca OAR Iași este o organizație tânără ce a ales să meargă pe o cale spre reconfirmarea respectul societății pentru breasla arhitecților” – Alin Hoblea, președinte OAR Iași.
Despre OAR Iași
OAR IAȘI este organizația profesională cu peste 21 de ani vechime ce funcționează conform legii 184/2001 ce cuprinde toți arhitecții din județele Iași și Vaslui, un total de 545 membri în septembrie 2022. OAR IAȘI susține activitatea profesională în domeniul arhitecturii, calitatea proiectelor realizate fiind principalul vector de imagine pentru arhitecți dar și pentru antreprenori, producători și distribuitori de materiale și tehnologii din domeniul construcțiilor.
Printre misiunile Ordinului Arhitecților se numără dezvoltarea culturii arhitecturii și urbane, susținând astfel că arhitectura este un act de cultură de interes public, cu implicații urbanistice, economice, sociale și ecologice.
Ordinul Arhitecţilor din România aspiră la dezvoltarea unei comunități profesionale închegate și responsabile, ghidată de codul etic (deontologic) al profesiei arhitecturii ca artă liberală în România.
Dr asemenea, Ordinul Arhitecților din România urmărește satisfacerea nevoilor de formare profesională continuă a membrilor săi, de diversificare și specializare pe diverse arii de interes, relevante contextului/împrejurărilor lor profesionale.
Politica OAR IAȘI de încurajare a excelenței profesionale, susținerea membrilor pentru perfecționare continuă, informare, acces la materiale și tehnologii inovative se bazează pe programe pe termen lung și, prin urmare, avem nevoie de PARTENERI care doresc o schimbare reală care poate fi realizată doar în timp, prin eforturi conjugate și bazate pe principii și direcții de acțiune comune și coordonate.
Care este noua abordare a conducerii OAR Iași?
Viziunea OAR IAȘI este că doar alături de parteneri puternici și care se bazează pe principii similare poate susține dorința de a contribui la un viitor mai bun, la construcții de calitate și la un mediu de viață mai sustenabil. În acest scop organizăm periodic manifestări culturale și evenimente care aduc laolaltă arhitecți interesați, atât din OAR IAȘI cât și din filialele apropiate (Bacău, Neamț, Botoșani, Suceava, Buzău, Galați), dar și la nivel național și chiar regional (Republica Moldova și Ucraina).
Din portofoliul evenimentelor organizate deja de OAR IAȘI, dar care în anii următori va fi extins și profesionalizat se numără festivaluri de arhitectură, bienale de arhitectură, expoziții aniversare sau cu tematică, concursuri de idei, expuneri în spații publice de instalații arhitecturale, simpozioane, prezentări, mese rotunde, alte tipuri de evenimente bazate pe socializare și împărtășirea experiențelor profesionale și personale.
Nevoia de dezvoltare profesională continuă este considerată a fi de interes public și profesional, fiind relevantă pentru practica pe termen mediu și lung a arhitecturii, putând fi făcută doar într-un mediu de colaborare deschis, bazat pe parteneri implicați, care împărtășesc aceleași valori ca și noi privind calitatea vieții și a mediului construit. Prin programul de formare profesională continuă OAR IAȘI urmărește ca pe de o parte, să garanteze societății standardele serviciilor de arhitectură și că membri săi dețin o serie de cunoștințe și abilități profesionale ce corespund cerințelor societății contemporane. În vederea asigurării calității produsului de arhitectură și a bunelor practici din domeniu, această dezvoltare continua de competențe, cunoștințe și abilități este necesară exercitării profesiei de arhitect.