Arhitectură și urbanism
Luna Mai va fi o lună plină de evenimente pentru arhitecții din Iași
Luna Mai va fi una plină de evenimente pentru comunitatea creatorilor de arhtiectură din Iași: mai jos, vă prezentăm manifestările care vor avea loc în perioada următoare.
Masa.rotundă@ OAR-IAȘI propune pentru agenda arhitecților două evenimente importante: un seminar despre soluții din programul de pregătire și dezvoltare profesională continuă. Scopul acestor evenimente este acela de conectare cu tendințele și tehnologiile actuale și de a crește coeziunea arhitecților în cadrul breslei. Primul din această serie are tema „Confortul termic, eficiența energetică, nZEB”, pentru renovare și clădiri noi, un subiect esențial pentru profesie în ziua de astăzi.
Al doilea eveniment din cadrul seriei de mese rotunde propune întâlnirea arhitecților cu reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului din Iași. Discuțiile se vor axa pe problematici de avizare a proiectelor, pe noutățile legislative dar și pe exemplele de bune practici în domeniu.
În completarea evenimentelor de dezvoltare profesională, un eveniment marcant va fi prezentarea despre New European Bauhaus, pentru a reafirma rolul arhitecturii și urbanismului în dezvoltarea durabilă, incluzivă, a unei comunități și a unui mediu construit, încercând să angajăm în discuții toți factorii cheie în domeniu. În contextul actual, Uniunea Europeană propune prin New European Bauhaus o abordare integrată și centrată pe oameni a unui mediu construit durabil, în care arhitectura joacă un rol important în proiectarea clădirilor, a spațiului public și a peisajelor urbane care contribuie la calitate a vieții cetățenilor. Conferința va avea ca invitați pe vicepreședintele OAR- Cultură Profesională Dan Paraschiv, un reprezentant al Joint Research Centre, din cadrul Comisiei Europene, și un arhitect care va prezenta un exemplu de bune practici în implementarea conceptelor New European Bauhaus. Având în vedere importanța evenimentului în contextul zilei Europei, alături de noi vor fi și reprezentanții celorlalte Centre Culturale Europene din Iași.
Un reper pe agenda culturală a Iașului în luna mai va fi Romanian Creative Week, ce se va desfășura anul acesta între 19-28 mai. Ordinul Arhitecților din România filiala Iași își propune ca începând din acest an să fie o prezență constantă și vizibilă în cadrul acestui eveniment simbol al creativității. Am pregătit cu această ocazie trei evenimente importante în această perioadă: concursul de instalații arhitecturale Iașul își deschide curțile, conferința meet the ARCHITECT@OAR-IAȘI și retrospectiva premiilor RAM într-o nouă perspectivă, în cadrul evenimentului R[ewind] A[cces] M[emory].
Meet the ARCHITECT @OAR IAȘI este un concept care propune să continue firesc evenimentul IAȘI ARCHI: roots and branches, ce a pus în prim plan vârfurile generațiilor de arhitecți ieșeni. Pe parcursul unei sesiuni de prezentări dedicate lor, cei trei arhitecți care au prezentat în cadrul conferinței ReVive – Matius ICHIM, Sergiu PETREA și Dragoș RUGINĂ, diferiți prin abordare, prin scara proiectelor, sau chiar prin accentul pe care îl pun pe diferite aspecte ale meseriei, vor arăta că limitele arhitecturii așa cum o cunoaște majoritatea dintre noi sunt depășite zi de zi, condiționările fizice de spații nu mai sunt de mult o barieră, ci doar un imbold pentru creativitate. Prezentările vor fi urmate de o discuție liberă în care toți cei participanți vor putea afla cum au reușit trei ieșeni să atragă recunoașterea valorii lor în medii concurențiale foarte puternice.
Concursul de instalații arhitecturale Iașul își deschide curțile a plecat de la premisa că modificările la care a fost supus orașul au generat, de-a lungul timpului, o mare cantitate de spații reziduale fără a oferi nici un răspuns în privința acestora. Festivalul va fi o călătorie arhitecturală pentru publicul larg, care le va permite vizitatorilor să descopere locuri emblematice ale orașului. Acest eveniment va invita vizitatorii să intre în contact cu un patrimoniu arhitectural bogat, oferindu-le spre vizionare instalații arhitecturale, rezultatele în urma unui concurs de arhitectură. Festivalul își propune, de asemenea, recuperarea și valorificarea unor spații ambigue, de interstiție între cele două forme de posesiune publică și privată – șase curți interioare ale clădirilor de patrimoniu sau a celor cu valoare arhitecturală prestigioasă au făcut obiectul unui concurs care a generat numeroase soluții interesante, dintre care cele mai bune vor fi puse în operă.
R[ewind]A[cces]M[emory] – Looking Back with New Perspective va inspira publicul prin expunerea celor mai creative proiecte românești de arhitectură, care au fost premiate și nominalizate la edițiile din 2015, 2017, 2019, 2021 ale Regionalei de Arhitectură Moldova, Expoziția își propune să evidențieze complexitatea manifestărilor și a expresiilor contemporane ale arhitecturii. Pentru a explora domenii noi, impuse de contextul social, economic, cultural, pentru a identifica direcțiile de dezvoltare ale spațiului urban, dar și implementarea noilor tehnologii și inovații din domeniul construit, R[ewind]A[cces]M[emory] ne invită să privim, mai întâi, spre spațiile deja create și să analizăm experiențele senzoriale și umane generate.
Pe lângă aceste evenimente importante OAR IAȘI va mai organiza o întâlnire informală cu specialiștii în domeniu pentru a dezbate delimitarea zonei de protecție a Mănăstirii Trei Ierarhi și a zonei protejate centrale a Iașului, dar și un workshop dedicat utilizatorilor softurilor dedicate proiectării specializate în arhitectură.
Vă așteptăm deci pe toți, specialiști sau nu, la aceste evenimente organizate de OAR IAȘI în luna mai, în cadrul seriei de evenimente IAȘI, orașul creatorilor de arhitectură.