Proiecte publice
Mai multe companii din Spania au pus ochii pe Iași: participă la o licitație de 130 milioane lei
Aproape 40 de firme, grupate în șapte asocieri, participă la o licitație a ApaVital organizată în cadrul proiectului major de extindere a rețelelor de apă și canalizare la nivelul județului Iași. Contractul are o valoare de aproape 130 milioane lei: câștigătorul ar urma să fie anunțat la începutul lunii decembrie. Față de alte licitații similare, contractul este „vânat” de mai multe companii din Spania.
Procedura vizează lucrări de reabilitare și modernizare a stațiilor de epurare de pe teritoriul administrativ al comunelor Scânteia, Ciortești, Dobrovăț, Al.I.Cuza și Țibănești. Potrivit caietulului de sarcini, unul dintre obiective vizează automatizarea proceselor tehnologice care să permite monitorizarea de la distanță a proceselor de epurare.
Licitația a stârnit un interes semnificativ în rândul firmelor, iar mai multe dintre acestea sunt companii din Spania. La procedură participă companii cu o experiență majoră în derularea de proiecte de infrastructură: de la apă și canalizare și până la aeroporturi și autostrăzi. Contractul este unul de proiectare (cu un termen de 8 luni) și de execuție (24 luni). Oferta financiară are o pondere de 40%, celelalte criterii de atribuire fiind de ordin tehnic.
Care sunt firmele care participă la licitația ApaVital
- OCSA Construcții și Infrastructură. Firma este din Capitală, iar acționarii sunt oameni de afaceri din Spania. Compania este o sucursală a grupului Ocide din Valencia, grup prezent pe piață de peste 40 de ani.
- Strabag. Austriecii sunt cunoscuți pentru numeroase proiecte de infrastructură, iar cea mai recentă lucrare de la Iași a vizat construirea Terminalului T4 de la Aeroportul Iași.
- Ness Proiect Europe. Compania este din Ploiești și, în prezent, desfășoară lucrări pregătitoare pe șantierul Spitalului Regional de Urgențe Iași. În ultimul an, firma a devenit o prezență constantă în peisajul ieșean și participă/a participat la licitații majore pentru lucrări de infrastructură. Firma are 5 parteneri pentru licitația ApaVital, iar terț susținător este o firmă spaniolă (Viales).
- Cornell’s Floor. Firma din Botoșani conduce o asociere din care fac parte alte șase companii, toate din România, unele fiind din Iași.
- ARCIF AG. Compania din Galați este liderul unei asocieri cu nouă firme. Societatea are o experiență de peste 20 de ani în construcții hidrotehnice.
- Coral. Firma din Tulcea, cu o cifră de afaceri de circa 200 milioane lei, are doi parteneri locali: Conest și Artehnis.
- Cobra Infraestructuras Hidraulicas. Grupul Cobra IH este din Spania și conduce o asociere formată din șase firme. Spaniolii au un aliat local care deja are încheiate contracte majore cu ApaVital: compania Daroconstruct a omului de afaceri Giani Canschi.
Alte obiective ale lucrărilor scoase la licitație de ApaVital presupun: depozitarea în condiții de siguranță a nămolurilor, efciență energetică (consum energetic scăzut), tratamentul eficient al nămolurilor în urma procesului de tratare sau epurare, condiționarea materialelor în urma procesului de epurare mecanică, reducerea riscurilor unei poluări semnificative (în urma unor eventuale defecțiuni), costuri reduse de exploatare și, în general, îmbunătățirea eficienței stației și a personalului de operare.