Connect with us

Minune: Proiect de restaurare pentru Casa Beldiman

Repere istorice

Minune: Proiect de restaurare pentru Casa Beldiman

La mai puțin de o lună după ce APIX.ro a scris despre modul în care autoritățile locale și centrale au lăsat de izbeliște clădirea Casei Beldiman de pe str. Săulescu, la Comisia zonală a monumentelor istorice a apărut un proiect pentru execuția de lucrări de restaurare.

„Consolidarea corpului B al Palatului Copiilor Iași”, este obiectul documentației. Proiectul a intrat în dezbaterea Comisiei la sfârșitul lunii august 2020, dar forul nu are obiceiul de a informa public asupra deciziilor pe care le adoptă în privința proiectelor urbanistice.

Opis-ul fiecărei ședințe este publicat pe site-ul Direcției de cultură. Site-ul instituției este rudimentar: nu există nicio arhivă cu proiectele, deciziile sau alte informații de interes public.

La începutul lunii august, APIX.ro a scris despre starea dezastruoasă în care se află Casa Beldiman.

În 2011, s-a lansat o primă licitație pentru renovarea monumentului istoric. La scurt timp, și după câteva lucrări nesemnificative, proiectul a fost blocat din lipsă de fonduri. Patru ani mai târziu, se anunță din nou alocări bugetare. Este organizată o nouă licitație, care ulterior este blocată. În toamna anului 2019, se lansează o nouă licitație, de data asta doar pentru refacerea proiectului tehnic. Acum o lună, nu se știa nimic despre documentație, dar aceasta a apărut brusc, zilele trecute, la Comisia zonală de monumente istorice.

În perioada 2010 – 2020, la conducerea țării s-au perindat guverne de toate culorile politice, dar niciunul nu s-a aplecat serios asupra problemei Casei Beldiman: clădirea este a Ministerului Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) și administrată de Palatul Copiilor Iași.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Repere istorice

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top