Connect with us

Minune: Proiect de restaurare pentru Casa Beldiman

Repere istorice

Minune: Proiect de restaurare pentru Casa Beldiman

La mai puțin de o lună după ce APIX.ro a scris despre modul în care autoritățile locale și centrale au lăsat de izbeliște clădirea Casei Beldiman de pe str. Săulescu, la Comisia zonală a monumentelor istorice a apărut un proiect pentru execuția de lucrări de restaurare.

„Consolidarea corpului B al Palatului Copiilor Iași”, este obiectul documentației. Proiectul a intrat în dezbaterea Comisiei la sfârșitul lunii august 2020, dar forul nu are obiceiul de a informa public asupra deciziilor pe care le adoptă în privința proiectelor urbanistice.

Opis-ul fiecărei ședințe este publicat pe site-ul Direcției de cultură. Site-ul instituției este rudimentar: nu există nicio arhivă cu proiectele, deciziile sau alte informații de interes public.

La începutul lunii august, APIX.ro a scris despre starea dezastruoasă în care se află Casa Beldiman.

În 2011, s-a lansat o primă licitație pentru renovarea monumentului istoric. La scurt timp, și după câteva lucrări nesemnificative, proiectul a fost blocat din lipsă de fonduri. Patru ani mai târziu, se anunță din nou alocări bugetare. Este organizată o nouă licitație, care ulterior este blocată. În toamna anului 2019, se lansează o nouă licitație, de data asta doar pentru refacerea proiectului tehnic. Acum o lună, nu se știa nimic despre documentație, dar aceasta a apărut brusc, zilele trecute, la Comisia zonală de monumente istorice.

În perioada 2010 – 2020, la conducerea țării s-au perindat guverne de toate culorile politice, dar niciunul nu s-a aplecat serios asupra problemei Casei Beldiman: clădirea este a Ministerului Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) și administrată de Palatul Copiilor Iași.

Articole din categoria Repere istorice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top