Investiții private
Moara de Foc: 22 de construcții sunt demolate de nemți și americani
Zona Moara de Foc se va schimba radical în următorii ani. Două proiecte distincte vor fi implementate în această zonă, iar primii pași deja sunt făcuți: vor fi demolate 22 de construcții, inclusiv clădirea Compan (cinci niveluri) și unul dintre silozurile fostei mori (patru niveluri). Cele două clădiri au proprietari diferiți. Mai jos puteți afla detalii despre proprietari și intențiile de dezvoltare a zonei.
Clădirile care urmează să fie demolate:
Primăria Iași a emis deja autorizația de construire pentru demolarea a 9 construcții, find vorba despre cele care fac parte din actuala proprietate a Compan. Autorizația a fost emisă acum câteva săptămâni, iar demolarea poate fi realizată oricând.
Cele 9 construcții se află pe un teren ce are o suprafață totală de 11.712 mp. În această zonă deja sunt făcute demersuri pentru amenajarea unui nou Lidl. Zona spațiului comercial va ocupa circa 9.500 mp și va fi construit un magazin cu o înălțime maximă de 10 metri, la un regim cu parter și un etaj. Restul suprafeței, spre calea ferată, va fi utilizată pentru ridicarea unei clădiri multifuncționale cu o înălțime maximă de 17 metri la un regim cu subsol, parter și 3 etaje.
Proprietatea Compan, aflată în curs de vânzare la Lidl:
Conform planșei urbanistice, în intersecție este prevăzută o girație de tipul celei care a existat în fața Gării Internaționale. Lidl va intra în proprietatea terenului după ce va fi emisă inclusiv autorizația pentru construirea magazinului, aceasta fiind înțelegerea între cele două părți la semnarea unui ante-contract de vânzare-cumpărare.
Planșa urbanistică (clădirea evidențiată cu roșu e Sedcom Libris):
Cealaltă parte a terenului din zona Moara de Foc, unde se află silozul construit în anii 1980, aparține companiei Moara de Foc Imobili SA. Firma este deținută de grupul american de investiții New Century Holdings (NCH), un important jucător pe piața imobiliară din Europa de Est prin fondul Broadhurst Investment LTD. La începutul anilor 2000, fondul a investit masiv în achiziții de foste fabrici din toata țara și, ulterior, pe o bună parte dintre acestea s-au ridicat mall-uri, hypermarket-uri sau locuințe. Altele, cum este cazul de la Iași, au fost lăsate de izbeliște.
În 2017, compania a început să tatoneze terenul pentru o investiție imobiliară, dar toate actele urbanistice emise de Primăria Iași nu au avut ca finalizare și întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), ceea ce arată că interesul americanilor este mai mult de a specula financiar terenul decât să realizeze o investiție în zonă. Amplasamentul are o suprafață de circa 11.000 mp și găzduiește 13 construcții. Ultimul act urbanistic emis pentru proprietatea NCH a vizat construirea unui ansamblu de locuințe colective. Toate construcțiile vor fi demolate în acest an, Primăria fiind pe punctul de emite autorizația de desființare.
Amplasamentul proprietate NCH:
În noul Plan Urbanistic General (PUG), în curs de aprobare, pentru zona de construire aferentă acestui proiect este stabilit un regim înalt, iar minimul acceptat vizează blocuri cu patru etaje. „Zonă mixtă de locuințe colective cu regim de înălțime înalt, cu activități comerciale și de servicii cu acces public dezvoltate la nivelurile inferioare sau în construcții independente”, se arată în PUG. Același document prevede un procent de ocupare a terenului de 50% și un coeficient de utilizare a terenului de 4. Astfel, cel mai probabil, ansamblul rezidențial va cuprinde blocuri înalte.
Cele mai înalte clădiri care urmează să fie dezafectate: