Connect with us

O clădire emblematică din centrul Iașului va beneficia de un sistem de iluminat arhitectural

Local

O clădire emblematică din centrul Iașului va beneficia de un sistem de iluminat arhitectural

Banca Naţională Română (BNR) va cheltui peste jumătate de milion de lei pentru realizarea unui sistem de iluminat arhitectural la sediul din Iaşi. În acest sens, BNR a semnat un contract cu Elba Com SRL, scrie „Ziarul de Iași”.

Firma timişoreană este şi compania care a realizat proiectul tehnic. Potrivit documentaţiei de atribuire a contractului, sistemul de iluminat va cuprinde atât clădirea, cât şi curtea interioară. „Scopul este de a pune în valoare o clădire de patrimoniu”, se precizează în document.

Actuala clădire a fost construită după cel de-al Doilea Război Mondial, în condiţiile în care fostul sediu, realizat în 1880, a fost distrus în urma bombardamentelor.

„În Iaşi funcţiona una dintre primele sucursale ale BNR, înfiinţată încă din anul 1880. În timpul Primului Război Mondial aici a funcţionat sediul central al băncii şi a fost adăpostit, înainte de evacuarea sa la Moscova, întregul tezaur al instituţiei. În urma operaţiunilor militare de pe frontul din Moldova din vara anului 1944, sediul sucursalei Iaşi a fost distrus în totalitate. În ideea remedierii acestei stări de fapt, Dudescu (Radu Dudescu, arhitect, n.r.) a început, în primăvara anului 1946, să proiecteze (…) un nou sediu pentru sucursala din Iaşi”, este un scurt istoric al clădirii invocat într-un memoriu de specialitate aferent licitaţiei. BNR spune că sediul de la Iaşi este „una dintre cele mai funcţionale şi frumoase clădiri din reţeaua teritorială” a băncii naţionale.

Reprezentanţii BNR spun că decizia de a asigura un sistem de iluminat în curtea interioară are la bază şi ideea de a creşte gradul de securitate. Intenţia de a asigura un iluminat exterior la sediul BNR datează de câţiva ani, în condiţiile în care autorizaţia de construire este emisă încă din vara anului 2020. 

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top