Infrastructură
O firmă din Iași, cu un partener sud-coreean, vrea să proiecteze podul peste Dunăre de la Giurgiu
O asociere condusă de o firmă ieșeană – TQM Management SRL – se află printre cei 11 ofertanți care vor să realizeze studiul de fezabilitate pentru cel de-al doilea pod peste Dunăre, între Giurgiu și Ruse, potrivit unui anunț Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Contractul are o valoare estimată de peste 60 milioane lei (fără TVA), fondurile fiind asigurate prin CEF 2 – Mecanismul pentru Interconectarea Europei, componenta „Mobilitate militară”, aceeași linie de finanțare în care este inclus și podul de peste Prut de la Ungheni, aflat în execuție.
- Citește și VIDEO Imagini spectaculoase din dronă: au început lucrările la podul de peste Prut de la Ungheni
TQM participă la licitație în asociere cu compania sud-coreeană Dohwa Engineering Co. Ltd, iar propunerea acestora intră în competiție cu alte consorții sau firme internaționale din România, Turcia, Spania, Italia, Japonia, Portugalia și Bulgaria. Printre participanți se mai regăsesc nume cunoscute de pe piața de proiectare și consultanță în infrastructură, precum Consitrans, Egis România, Proiect-Construct Regiunea Transilvania și TPF Inginerie.
Documentația care va rezulta din contractul de proiectare va trebui să stabilească:
- amplasamentul exact al podului Giurgiu–Ruse 2;
- caracteristicile tehnice ale acestuia (va fi doar rutier sau rutier-feroviar);
- valoarea totală estimată a investiției.
Durata de elaborare a studiului este de maximum 23 de luni. Scopul proiectului este de a consolida conexiunile de transport între România și Bulgaria și de a îmbunătăți rețeaua europeană de mobilitate Nord–Sud, în contextul noilor realități geopolitice și cerințelor de infrastructură militară și civilă.
- Citește și Peste 50 de firme sunt implicate în licitația pentru construirea unui nou pod peste Siret
Noua infrastructură ar urma să degreveze actualul pod Giurgiu–Ruse, care este supraaglomerat și învechit, și să faciliteze un flux mult mai eficient de transport rutier și feroviar între cele două țări, conform lui Cristian Pistol, directorul CNAIR. Odată cu finalizarea studiului de fezabilitate, autoritățile vor avea la dispoziție toate elementele necesare pentru a lansa etapa de proiectare tehnică și execuție.
