Connect with us

Oportunitatea relocării Penitenciarului: 5,4 ha eliberate în Copou

peniteniciarul de maxima siguranta iasi
Zeci de blocuri ar putea fi construite în această zonă

Proiecte publice

Oportunitatea relocării Penitenciarului: 5,4 ha eliberate în Copou

Mutarea Penitenciarului Iași ar elibera o suprafață de 54.000 mp în una dintre cele mai râvnite zone rezidențiale din oraș. Despre relocarea unității se vorbește de mai bine de 10 ani, fiind inclusiv temă de campanie electorală pentru unii politicieni.

Acum, Iașul ar putea avea o șansă măcar să pornească proiectul: principalii factori de decizie sunt ieșeni – ministrul Justiției (Tudorel Toader) și șeful Autorității Naționale a Penitenciarelor (Marius Vulpe, fost șef la unității de la Iași). Iar ambii sunt de acord, în principiu, cu relocarea Penitenciarului. Lipsește doar decizia politică.

Culmea, Penitenciarul Iași are în administrare, din 2012, o suprafață de 20 ha la circa 3 km de Piatra Neamț, tocmai pentru construirea unei noi unități. Dar costurile sunt foarte mari: peste 100 milioane euro. Potrivit ministrului Justiției, relocarea unității ar putea fi făcută după ce va fi construit un nou Penitenciar în parteneriat public-privat.

Închisori private există în toată lumea, SUA fiind prima țară care a apelat la o astfel de soluție. Americanii au angajat companii private care au construit și apoi au administrat astfel de închisori. Unul dintre cei mai mari proprietari de închisori private este Corrections Corp, firmă ce are, anual, profit de sute de milioane de dolari.

În prezent, în cadrul Penitenciarului Iași există circa 40 de construcții (inclusiv cabinele de pază). Cele mai multe dintre acestea sunt amplasate pe latura de nord-est a amplasamentului și ocupă aproape 30.000 mp. Restul suprafeței de 24.000 mp este liberă de construcții. O evaluare făcută de analiști imobiliari arată că terenul ar valora peste 25 milioane euro (fără construcții), dar sub condiția ca întreaga zonă să fie reglementată clar din punct de vedere urbanistic. În orice caz, întregul teren poate fi transformat, fără probleme prea mari, într-o zonă rezidențială importantă a Iașului.

Amplasamentul Penitenciarului se află în plină zonă rezidențială și are în apropiere obiective importante pentru ieșeni: Grădina Botanică, stadionul și Parcul Copou:

În noul Plan Urbanistic General (PUG), document aflat în fază de avizare, specialiștii în urbanism recomandă relocarea Penitenciarului, dar amplasamentul este păstrat ca „zonă specială” în planșele aferente, iar orice construcție ce ar putea fi ridicată trebuie să fie conformă cu „normele specifice și cu avizele ministerelor tutelare conform legilor în vigoare”.

Indicatorii urbanistici sunt, însă, generoși: 70% – procent de ocupare a terenului și un coeficient de utilizare a terenului egal cu 2. Ținând cont de acești indicatori, dacă destinția terenului s-ar schimba în zonă rezidențială cu blocuri, ar putea fi amenajate peste 1.500 de apartamente cu o suprafață medie de 50 mp, iar, la un preț mediu de 1.300 euro/mp, asta ar însemna vânzări de circa 100 milioane euro.

În prezent, terenul este deținut de Ministerul Apărării Naționale și este administrat de Penitenciarul Iași.

Scurt istoric al Penitenciarului Iași

Penitenciarul Iași funcționează pe actualul amplasament din 1980, după o scurtă perioadă în care a fost închis (1977 – 1980). Unitatea fusese închisă întrucât avea doar 145 de deținuți, în timp, ce în prezent, numărul acestora este de 10 ori mai mare, închisoarea de la Iași fiind una dintre cele mai aglomerate din țară (ținând cont de suprafața medie de care beneficiază fiecare deținut). Când a fost redeschis, Penitenciarul a fost reconstruit.

„Lucrările de reconstrucţie au fost finalizate în anul 1984, în prezent existând clădiri noi, cu structuri de rezistenţă din beton armat, atât pentru clădirile destinate cazării deţinuţilor cât şi sectorului administrativ de comandă. Din vechile clădiri ce au fost preluate, mai există şi astăzi două corpuri, în care sunt amenajate magazii de păstrare a diferitelor bunuri materiale sau alimente, precum şi clădirea în care se află amenajate vestiarele cadrelor, toate acestea fiind construite în anul 1964. De la reînfiinţare, Penitenciarul Iaşi a fost confruntat în fiecare an cu problema suprapopulării cu efective de deţinuţi, depăşindu-se cu mult capacitatea legală de deţinere”, se arată într-un scurt istoric publicat pe site-ul Penitenciarului Iași.

De remarcat că, în octombrie 2017, Penitenciarul Iași a depus la Primărie o documentație urbanistică în vederea efectuării unor lucrări de modernizare a clădirii unde deținuții primesc vizite (inclusiv supraetajare).

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top