Local
[P] Politizarea totală a educației, un ultim asalt PSD-PNL înainte de alegeri
„Domnule director, Mihai Chirica la telefon. Am evaluat modul în care ați respectat contractul și nu este bine, domnule director. O să propun demiterea dumneavoastră. Rămâneți un pic pe fir, mă sună avocatul care mă apără în procesele în care sunt judecat pentru corupție.”
Discuția de mai sus, imaginară, ar putea deveni realitate foarte curând dacă Ministerul Educației adoptă două noi prevederi din Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.
Cele două adăugiri transformă primarii într-o instanță de judecată a performanțelor manageriale ale directorilor de școală.
Discuția de mai sus este scrisă corect românește. De aceea zicem că este imaginară. Noi știm că Mihai Chirica, dar și alți primari din țară abia stăpânesc bine limba română, darmite să mai înțeleagă un raport despre performanțele unor profesori.
Mai țineți minte când Chirica a zis că „analfabetismul să nu plece din orașul nostru, ci dimpotrivă.”
Direcția în „România educată” este clară: „politizați tot, controlați tot”, iar actualul ministru al Educației este doar un simplu executant al pretențiilor coaliției politice PSD-PNL. Sunt șanse mari ca politizarea școlilor să devină și mai profundă.
Despre ce este vorba mai exact? În regulamentul amintit, aflat acum pe masa Ministerului Educației, se dorește introducerea a două noi prevederi, care spun că directorii de școli pot fi demiși, începând cu anul școlar 2024-2025, și la „propunerea motivată a autorității publice locale, care anual evaluează respectarea contractului și a planului de management administrativ-financiar” sau „pentru încălcarea cu vinovăție a obligațiilor stabilite prin contractul de management”.
Mulți directori de școală erau deja controlați politic, fiind puși în funcție prin lațul numit detașare. Detașarea înseamnă o numire temporară, fără protecție, prin care managerul este la cheremul unor șefi politici.
Problema vine din faptul că, prin noile prevederi, PSD și PNL, prin mâna Ligiei Deca, vor să extindă controlul și într-o zonă care până acum le scăpa: cea a directorilor care au obținut funcția prin concurs, mult mai greu de demis și, prin urmare, mai dificil de supus.
Liberalii și pesediștii ne dezvăluie încă de dinainte de alegeri cum vor ei să arate viitorul imediat după scrutin, dacă obțin suficiente voturi pentru a menține guvernarea: justiția este închisă în celulă, instituțiile de control sunt conduse de foști politicieni (vezi Curtea de Conturi sau ANAF), școala era oricum politizată la nivel înalt, acum se dorește doborârea și a ultimelor redute de independență.
Vreți asta pentru România? Vreți ca un primar agramat, cu trei dosare penale și o personalitate narcisistă, care calcă în picioare pe oricine nu i se supune, să decidă soarta școlii unde învață copiii dumneavoastră?
Eu unul nu vreau asta. Și voi milita, cu toată puterea mea, să evităm acest viitor dictatorial. Să limităm, măcar, această dictatură a agramaților.
Marius BODEA, Senator USR de Iași