Connect with us

[P] România, o familie aproape de faliment

marius bodea

Local

[P] România, o familie aproape de faliment

„Tigrul economic al UE” a obosit, biciuit de taxe, cocoșat de pensiile speciale și sinecurile pe care trebuie să le ducă în spate și alergat să se îndatoreze extern pentru a acoperi electoral dezastrul care se prefigurează.

Economia României a avut în primul semestru din acest an o creștere de doar 0,7%, mult sub previziunile inițiale ale Băncii Naționale a României și ale analiștilor. Și mult sub speranțele Guvernului, care preconiza pentru 2024 o creștere de cel puțin 3,4%.

În același timp, însă, cheltuielile făcute de stat au explodat; prin urmare, Consiliul Fiscal a avertizat că vom ajunge până la finalul anului la un deficit de 8%, mult peste cel asumat de 3%.

Datoria externă crește zilnic cu milioane și milioane de euro, statul împrumutându-se la dobânzi uriașe. Datoria publică a depășit incredibila cifră de 821 de miliarde de lei, adică peste 52% din PIB.

Ce înseamnă toate aceste cifre?

Dacă am compara România cu o familie, lucrurile ar arăta cam așa: cei doi parteneri câștigă împreună, să zicem, 6.000 de lei. Din acești bani, scad datoriile lunare (întreținere, alte utilități, abonamente) de 700 de lei. Se mai adaugă costurile cu mâncarea, de circa 2.000 de lei.

Familia are doi copii, pentru care mai cheltuiește lunar alți 500 de lei (optimist) pentru nevoile lor zilnice (altele decât mâncarea).

Deja, din veniturile totale, s-au dus 3.200 de lei.

Unul dintre parteneri își dorește neapărat un autoturism nou, cât mai mare și cât mai luxos, deși nu are nevoie, doar pentru a impresiona vecinii și a le arăta „ce bine o duce”. Se împrumută la bancă și plătește o rată de 2.000 de lei (cu CASCO inclus).

Au mai rămas doar 800 de lei. Îi pune deoparte? Nu, desigur, că mașina consumă combustibil, trebuie plătite asigurări și impozite.

Văzând că părinții lor „se descurcă”, copiii vor și ei ultimul model de iPhone, „că așa au și ceilalți colegi”. Dar nu mai sunt bani. Așa că familia mai face un împrumut, cu încă o rată lunară de 500 de lei.

Privind la toate aceste „reușite”, familia pare prosperă, a crescut economic. Doar că are deja două rate, iar cheltuielile totale depășesc salariul inițial comun de 6.000 de lei. Se oprește aici?

Nu, pentru că se simt prosperi, mai cumpără o mașină și pentru celălalt partener. Tot din împrumut. Apoi, decide să meargă la restaurant mai des, că „ne permitem, am crescut economic”, cumpără vacanțe costisitoare, cu cardul de credit, și dă câte o petrecere în fiecare lună, că a mai luat un împrumut și de la un IFN, „cu dobândă plafonată”, de 365% pe an.

marius bodea advertorial

Cât credeți că ar rezista o astfel de familie dacă ar fi atât de iresponsabilă? Un an, poate?

Dar când familia este condusă de un incompetent economic precum Marcel Ciolacu, un afon în ale finanțelor, precum Marcel Boloș, și un ostaș în slujba falimentului, cât credeți că va rezista?

Cam asta este situația în România. În timpul ăsta, Ciolacu, Boloș și Ciucă continuă să se împrumute, pentru că nu vor să anuleze sinecurile prea multor „rude” de partid, în speranța că „bunicii”, în acest caz antreprenorii, vor muri și le vor lăsa lor o „moștenire”.

Doar că bunicii nu mai au bani, i-au dat toți pe taxele și prețurile mari la care ne-au adus PSD și PNL.

Marius BODEA

Senator USR de Iași

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

To Top