Repere istorice
Patru licitații, toate eșuate: nimeni nu vrea să reabiliteze Casa Roset-Catargiu
Cea de-a patra licitație organizată de Institutul Național al Patrimoniului (INP) pentru reabilitarea Casei Roset-Catargiu, din comuna ieșeană Răducăneni, a fost anulată. Motivul este același ca la precedentele trei proceduri: nu au fost ofertanți. Contractul are o valoare estimată la 9,3 milioane lei.
Licitațiile au fost organizate în perioada aprilie – noiembrie 2024. Rămâne de văzut dacă INP va relansa procedura. Toate licitațiile au fost lansate cu clauză suspensivă: semnarea contractului este condiționată de alocarea de fonduri de la Ministerul Culturii.
În context, aminitim că proiectul de reabilitare a monumentului istoric de la Răducăneni figurează pe lista de investiții a unui Program național de restaurare a monumentelor istorice, iar fondurile trebuie alocate de la bugetul de stat.
Starea precară a conacului Roset-Catargiu este binecunoscută autorităților încă din anul 2008, atunci când a fost efectuată o expertiză tehnică. Clădirea a fost afectată în special de alunecările de teren care au început în 1970, în condițiile în care, până în 1984, în acest imobil a funcționat un spital de psihiatrie. Alunecările au determinat autoritățile să ia măsuri inclusiv de strămutare a locuitorilor din zonă.
Casa Roset se află pe un teren de aproape 2,5 ha în satul Răducăneni, imobilul având o amprentă la sol de 354 mp. Față de mun. Iași, monumentul istoric se află la o distanță de aproape 50 km.
„Casa Roset-Catargiu este legată de înființarea comunei Răducăneni. Aici, Lascăr Rosetti, care a contribuit nu numai la dezvoltarea moșiei, pe care a moștenit-o de la tatăl său hatmanul Răducanu Rosetti, ci a avut un rol progresist în toată Moldova, construită între 1851 – 1854 curtea sa boierească, reședința fiind conacul. După moartea moșierului, în 1884, curtea boierescă a fost succesiv vândută”, se arată într-un studiu istoric.