Spații verzi
Pepinieră strategică pentru împădurire națională: sute de mii de puieți în solarii dintr-o comună ieșeană
O nouă pepinieră va fi amenajată în județul Iași, pe raza comunei Țuțora. Autoritatea locală a pus la dispoziție o parcelă de 60.000 mp unde vor fi montate solarii. Pepiniera silvică va deservi Programul național de împădurire.
„Se dorește instalarea unor solarii în care, în medie se va produce o cantitate de 550.000 puieți foioase si conifere pe an. Proiectul vizează crearea unor solarii adecvate pentru producția de puieți forestieri necesari Programului National de Împădurire. Acestea vor dispune de condiții optime satisfacerii exigențelor de producție”, se arată în documentația depusă de PGT SRL, o firmă din Iași, la instituțiile responsabile pentru avizarea proiectului.
- Citește și Licitație majoră pentru depozitul ecologic Țuțora: cine va gestiona deșeurile în următorii 5 ani?
Conform memoriului de prezentare a investiției, vor fi amplasate două solarii (10x80m) care vor avea o suprafață totală de 1.600 mp. „Structura solariilor este metalică, din oțel, cu stâlpi laterali și arce legate prin profile de aluminiu. Întreaga suprafață a solarului este acoperită cu folie triplu stratificată. Accesul se face pe o ușă glisantă, pe un fronton”, potrivit documentului citat.
Inițiatorul spune că o singură celulă de creștere de puieți molid, de exemplu, are o capacitate de 93 cm3. „Containerul are 40 de celule de creștere. Pe metru pătrat încap 13 containere (526 de celule/mp)”, se precizează în documentație.
În cazul puieților de foioase, capacitatea unei celule de creștere este de 250 cm3, în condițiile în care containerul are 18 celule, iar pe un metru pătrat încap 13 containere (243 de celule/mp).
O cantitate medie de 550.000 puieți este una semnificativă, în contextul în care o pepinieră mică produce adesea până în 200.000 puieți/an, iar pepinierele mari (ale Romsilva) pot produce și peste un milion de puieți.
