Local
Pictură murală de impact pe fațada căminului T18 din campusul TUIAȘI
Artistul Harcea Pacea a realizat o spectaculoasă pictură murală, de 220 de metri pătrați, pe fațada căminului T18 din Campusul „Tudor Vladimirescu” al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), se arată într-un comunicat primit la redacție.
La rândul său absolvent al TUIASI, artistul a creat „Copacul Cunoașterii”, o reprezentare a unui copac supradimensionat ce simbolizează planeta, pe care se dezvoltă umanitatea, marcată aici de către facultățile și căminele Politehnicii ieșene.
Proiectul a fost realizat la inițiativa Fundației Comunitare Iași, în parteneriat cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și susținut financiar de Amazon Development Center România.
„Pictură murală sugerează, în mod evident, cunoașterea pe care ți-o poate oferi educația. Asemeni unui arbore care se ramifică și urcă spre cer, cunoașterea se bazează pe fiecare frunză adăugată de educație, indiferent de școală în care te afli. Faptul că acesta pictură a fost realizată pe un cămin al Politehnicii ieșene, ne-a creat oportunitatea sa materializăm cunoașterea pe care o oferim tinerilor în simbolurile facultăților politehniste, toate dăruind tinerilor un orizont în care nici cerul nu reprezintă o limită”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, Rectorul TUIASI.
Artistul Harcea Pacea a explicat că a prezentat mai multe schițe pentru a marca zona respectivă, iar ideea cu copacul cunoașterii a fost cea agreată cu conducerea universității. Pentru a realiza pictura murală a fost necesară o muncă de opt zile, între care 7 a folosit o nacelă cu braț foarte lung pentru a ajunge la înălțime, accesul fiind complicat, din lateralul clădirii care stă la baza căminului T18.
„Copacul supradimensionat este o metaforă pentru planetă pe care se dezvoltă umanitatea – aici e reprezentată de universitate care are la bază rectoratul și siglele, iar de-acolo se ramifică facultățile, iar în coroană este campusul și căminele pline de studenți. Am încercat să reproduc la baza clădirii propriu-zise pe cât posibil modul în care erau reprezentate clădirile universității în harta campusului realizată de Teodor Stanciu. Mi-ar face mare plăcere să continui să colaborez cu universitatea. Acest proiect sperăm să fie cumva un exemplu de bună colaborare între mine și Asociația ARTIPIC, pe care o reprezint, și TUIASI”, a precizat Harcea Pacea.
Artistul a mai menționat că pereții căminelor din campus sunt cele mai potrivite suprafețe pentru picturi murale într-un oraș fiindcă, în opinia sa, tinerii care populează aceste spații apreciază aceste inițiative și acest gen de artă. La proiectele următoare, Harcea Pacea ar vrea să implice și mai mult studenții Politehnicii ieșene, care deja au contribuit și la „Copacul cunoașterii”, la elaborarea schiței.
Pictura a transformat deja spațiul, este un punct de interes pentru studenții care merg zilnic prin zonă și fac fotografii în fața acesteia. De aceea, universitatea și-a propus, tot la inițiativa studenților, să marcheze și ieșirea din campus, prin acoperirea cu o astfel de pictură a unui perete din căminul T17, ca proiect pe termen mediu.