Connect with us

PMI a lansat licitația pentru modernizarea parcului din fata Teatrului Național

Proiecte publice

PMI a lansat licitația pentru modernizarea parcului din fata Teatrului Național

Primăria Iași a lansat licitația pentru modernizarea parcului și a esplanadei din fața Teatrului Național. Lucrările, în valoare estimată de 22 milioane lei, fără TVA, vor aduce modificări importante la nivel de arhitectură și peisagistică la parcul din zona centrală. Fondurile sunt asigurate de la bugetul local, iar termenul de execuție este de 12 luni de la semnarea contractului de lucrări, conform caietului de sarcini. Față de proiectul de acum cinci ani, actualul proiect nu prevede și amenajarea unei parcări subterane.

Conform documentației de atribuire, accentul se va pune pe axul central al parcului, iar în zona centrală va fi amenajată o fântână interactivă, în timp ce fântânile existente vor fi demolate. Lucrările se vor desfășura pe o suprafață de aproape 10.000 mp.

În caietul de sarcini sunt enumerate cinci principii pentru lucrările de intervenție:

  • amplificarea deschiderii axului central şi sublinierea importanţei acestuia
  • reintroducerea apei în cadrul unui element major
  • deplasarea aleilor centrale spre zonele de umbră generate de vegetaţia înaltă
  • introducerea unor alei suplimentare în zonele de umbră
  • completarea vegetaţiei

Conform proiectului, arborii înalți de la limitele laterale (spre I.C. Brătianu și, respectiv, Hotelul Mitropoliei, vor fi păstrați. În schimb, copacii spre bld. Ștefan cel Mare vor fi relocați pentru eliberarea unui „câmp vizual”.

Printre dotările parcului se numără: corpuri de iluminat înalte, reflectoare la nivelul gazonului (pentru iluminarea busturilor şi a arborilor), plăci comemorative şi panouri afişaj, pavilion expoziţional cu pergolă, videoproiector, cişmea cu apă potabilă, poartă de acces iluminată led pentru aleile secundare, soclu pentru busturi existente, un sistem audio şi un basorelief din bronz.

Autoritățile vor ca în centrul parcului să creeze facilități pentru activităţi sau cursuri de creaţie, iar în zona centrală poate funcţiona un cinematograf sau teatru de vară.

Axul central va fi degajat şi subliniat de o bandă de vegetaţie joasă, gazon şi aranjamente floricole. În zona centrală a esplanadei se va realiza în ax o fântână interactivă, de formă dreptunghiulară. Adiacent fântânii interactive din centru se va amplasa o gradenă circulară”, se arată în caietul de sarcini.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top