Trafic
PMI crește taxele de tranzit la vehicule grele
Un proiect de hotărâre publicat pe site-ul municipalității aduce modificări unei hotărâri din anul 2000 prin care a fost aprobată organizarea circulației rutiere din oraș.
Zece articole ale hotărârii precedente vor fi modificate sau completate, iar principalul motiv vizează înăsprirea sancțiunilor. Măsurile nu vizează doar traficul greu. De exemplu, șoferii care vor parca pe trotuare unde nu sunt amenajate parcări riscă o amendă de până la 1.500 lei.
„Toţi agenţii economici vor asigura parcarea în incintă a mijloacelor auto proprii şi a celor cu care au relaţii contractuale”, se mai arată în proiectul propus.
Nu în ultimul rând, constructorii care nu au aviz de la Primărie pentru organizarea de șantier pe domeniul public riscă amenzi tot până la suma de 1.500 lei.
Apix.ro vă prezintă în continuare lista integrală a modificărilor propuse (la finalul articolului puteți consulta lista străzilor unde se aplică interdicții):
- Autovehiculele utilitare cu greutatea cuprinsă între 1,5 şi 2,5 tone pot circula pe arterele menţionate la art.1 numai pe baza unei autorizaţii eliberate de Primăria Municipiului Iaşi şi după achitarea unei taxe de 370 lei/autovehicul/lună. Circulaţia pe străzile din municipiul Iaşi prevăzute la art.1 din prezenta hotărâre, fără plata taxei stabilite, se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 lei.
- Autovehiculele utilitare cu greutate între 2,5 – 7,5 tone, pot circula pe arterele rutiere ale municipiului Iaşi, care sunt cuprinse la art.5 numai pe bază de autorizaţie eliberată de Primăria Municipiului Iaşi şi după achitarea unei taxe de 734 lei/autovehicul/lună, taxă ce va fi plătită de proprietarul autovehicului. Pentru autovehiculele utilitare cu greutate mai mare de 7,5 tone, pot circula pe arterele rutiere ale municipiului Iaşi, care sunt cuprinse la art.5 numai pe bază de autorizaţie eliberată de Primăria Municipiului Iaşi şi după achitarea unei taxe de 203 lei/vehicul tir/zi, 101 lei/zi vehicul betoniera, 101 lei/zi/ altele sau 2026 lei/luna vehicul/ abonament lunar, taxă ce va fi plătită de proprietarul autovehicului. Circulaţia pe străzile din municipiul Iaşi prevăzute la art.5 din prezenta hotărîre, fără plata taxei stabilite, se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.000 lei.
- Autovehiculele speciale, agabaritice, se pot deplasa în municipiul Iaşi numai pe bază de autorizaţie eliberată de Primăria Municipiului Iaşi, în care se va indica traseul acestora şi după achitarea unei taxe de 1.469 lei/transport (convoi), la care se adaugă cheltuielile datorate refacerii eventualelor degradări ale sistemului rutier şi a reţelelor tehnico – edilitare de pe traseul parcurs. În vederea obţinerii autorizaţiei, vor fi solicitate avize de la Biroul de Poliţie Rutieră a municipiului Iaşi şi după caz de la SC E-ON Energie Romania SA, C.T.P. Iasi, Direcţia Regională C.F. Iaşi şi de la alţi deţinători de reţele tehnico-edilitare. Circulaţia pe străzile din Municipiul Iaşi cu încălcarea prezentului articol se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.000 şi 2.500 lei.
- În municipiul Iaşi este interzisă parcarea tuturor autovehiculelor pe trotuare, cu excepţia locurilor amenajate şi semnalizate în acest scop. Nerespectarea prezentului articol atrage după sine sancţionarea cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 1.500 lei.
- Sunt interzise accesul si deplasarea vehiculelor cu tracţiune animală, a maşinilor si utilajelor autopropulsate utilizate in lucrări de construcţii, agricole si forestiere, a animalelor de povară, de tractiune sau de călarie, precum si a animalelor izolate sau in turmă pe raza administrativ – teritorială a municipiului Iaşi. Nerespectarea prezentului articol constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 1.500 lei.
- Se interzice, cu desăvarşire, crearea de restricţii pentru circulaţia vehiculelor sau pietonilor prin executarea de lucrări, depozitarea de materiale ori lăsarea de obiecte pe partea carosabilă a drumurilor publice sau trotuare, de către persoane fizice sau juridice, fără a deţine autorizaţie legală, eliberată de Primăria municipiului Iaşi şi vizată de Biroul de Poliţie Rutieră Iaşi. Nerespectarea prezentului articol constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 și 1.500 lei.
- Pentru fiecare autovehicul autorizat în vederea transportului public interurban şi preurban de persoane, la care proprietarul deţine licenţă de transport public şi licenţă de execuţie eliberate de Autoritatea Rutieră Română, transportatorul(proprietarul) va plăti o taxă de 60 lei / autovehicul / trimestru. Pentru fiecare autovehicul autorizat în vederea transportului public de mărfuri (autoutilitare, furgonete) la care proprietarul deţine licenţă de transport public de marfă şi licenţă de execuţie eliberate de Autoritatea Rutieră Română, precum şi autorizaţie legală de funcţionare (persoană fizică sau juridică), transportatorul (proprietarul) va plăti o taxă de 30 lei / autovehicul / trimestru. Plata acestor taxe se va face în primele 10 (zece) zile lucrătoare ale trimestrului. In cazul în care această taxă nu este achitată la termenul stabilit, se percepe o penalizare de 0,4% pe zi din valoarea taxei pentru perioada anterioară. Executarea de transport public de mărfuri fără deţinerea licenţei de transport mărfuri, autorizaţie de execuţie, autorizaţie de funcţionare conform prezentului articol şi/sau cu autorizaţie nevizată trimestrial, expirată, suspendată sau anulată, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 1.500 lei.
- Toţi agenţii economici vor asigura parcarea în incintă a mijloacelor auto proprii şi a celor cu care au relaţii contractuale. Activitatea de reparaţii a autovehiculelor proprii va fi organizată numai în incinta proprie sau la unităţile specializate. Nerespectarea prezentului articol constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda cuprinsă între 1.500 – 2.000 lei.
- Se interzice cu desăvîrşire montarea, demontarea sau schimbarea indicatoarelor de circulaţie precum şi a staţiilor mijloacelor de transport în comun sau taxi, de către persoane fizice sau juridice, fără acordul Comisiei Municipale de Circulaţie. Nerespectarea prezentului articol, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 2.000 lei.
- Avizul Comisiei municipale de circulaţie pentru construcţii şi/sau desfăşurarea activităţilor comerciale ce afectează traficul rutier, structura şi modificarea tramei stradale, se taxează cu suma de 150 lei /aviz.
Notă. Străzile prevăzute la art. 1 din HCL 198/2000 sunt: Lăpușneanu, esplanada C. Negri (între str. Bărboi și Tg Cucu), Grigore Ureche (între Teatrul Luceafărul și Palatul Culturii), Cuza Vodă (între I.C. Brătianu și V. Alecsandri, cu excepția tramvaielor), Pădurii (între bld. T. Vladimirescu și Tătărași), aleea de acces între str. V. Alecsandri și str. T. Burada.
Străzile prevăzute la art. 5 al HCL din 2000:
- Perimetrul format din: şos. Păcurari până la pasaj denivelat Păcurari, str. Luca Arbore, str. Canta, str. Moara de Foc, str. Străpungere Silvestru, str. Silvestru, Podul de Piatră, b-dul N. Iorga, b-dul Primăverii, Splai Bahlui Mal Drept (de la b-dul Primăverii la b-dul T. Vladimirescu), b-dul Chimiei (dreapta) până la Podul Sf. Ioan, str. A.Vlaicu, str. I. Creangă, str. P. Ispirescu, str. Eternitate (de la str. P. Ispirescu la b-dul T. Vladimirescu), b-dul C.A. Rosetti, şos. Stefan cel Mare, aleea Gr. Ghica Vodă (până la str. Dr. Vicol), str. Dr. Vicol, str. Fagului, str. Tăcuta, str. T. Cozma(între str. Tăcuta şi str. Munteni), str.Munteni, str. Canta. Acelaşi lucru este valabil şi în interiorul perimetrului format de centura stradală: str. Canta, str. Sg.Grigore Ioan, str. Tabacului (între str. Sg.Gr.Ioan şi şos. Naţională), str.Sarmisegetuza, str.Cerna, str.Trotuş, str. Bradului, Pasaj Nicolina, str. Nicolina, b-dul N.Iorga.
- In interiorul acestor perimetre, circulaţia autovehiculelor cu greutate mai mare de 2,4 tone este permisă accidental şi în tranzit pe următoarele străzi: b-dul Chimiei (stânga) (între Pod Metalurgie şi Pod T.Vladimirescu), b-dul D. Mangeron, (între Pod T. Vladimirescu şi str.Palat,) Splai Bahlui Mal Stâng (între str. Palat şi Podul de Piatră), precum şi b-dul T. Vladimirescu (în porţiunea între Pod T.Vladimirescu şi b-dul C.A. Rosetti).
- Pentru aceeaşi categorie de autovehicule este interzisă circulaţia pe următoarele artere: b-dul Copou, str. L. Catargi, str. M. Costăchescu, str. şi şos. Sărărie, str. Codrescu, str. Petre Andrei, b-dul Socola, b-dul Alexandru cel Bun, şos. Naţională (pe porţiunea cuprinsă între Podul de Piatră şi Podu Roş) şi pe toate aleile accidental carosabile ce deservesc blocurile de locuinţe.