Local
PMI ratează licitația pentru cărbune: trebuie să aloce mai mulți bani
Nicio firmă nu a fost interesată de licitația lansată de Primăria Iași pentru achiziția a 100.000 tone de cărbune la un preț estimat de peste 60 milioane lei, fără TVA. Municipalitatea va relua procedura, dar cu o valoare a contractului mai mare – între timp, prețul cărbunelui a crescut pe piața internațională cu aproape 50% până la aproape 250 dolari/tonă, potrivit Primăriei. Totuși, de câteva zile, prețul se află într-o scădere – în această dimineață era 231 dolari/tonă.
APIX.ro vă prezintă mai jos comunicatul integral al Primăriei pe această temă:
Primăria Municipiului Iași va relua în cel mai scurt timp licitația pentru achiziția a 100.000 de tone de cărbune energetic (cu o flexibilitate de +/- 10%) necesar funcționării sistemului centralizat de furnizare a apei calde și energiei termice în iarna 2021 – 2022. Procedura de achiziție publică postată în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP – SICAP) și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) a avut o prevedere financiară de 60.794.965 lei, fără TVA, respectiv 72.346.008,35 lei cu TVA (circa 14,6 milioane de euro).
Companiile de profil au fost așteptate să depună oferte până cel târziu miercuri, 6 octombrie 2021, însă licitația nu a atras nicio ofertă. Explicația acestui fapt rezidă, cel mai probabil, în creșterea explozivă a prețului cărbunelui pe piețele internaționale, ca și al celorlalți combustibili. Astfel, la lansarea licitației, prețul mediu al cărbunelui era de circa 170 de dolari pe tonă, iar în aceste zile a ajuns la circa 250 de dolari pe tonă. Ca urmare, și noua licitație organizată de municipalitate va avea un buget majorat.
În prezent, în stocurile de la CET II Holboca, care funcționează cu cărbune, mai sunt circa 25.000 de tone de combustibil, astfel încât centrala poate fi pornită pentru a furniza agent termic.
Ca urmare a temperaturilor înregistrate în ultimele nopți, municipalitatea va porni sezonul de încălzire vineri, 8 octombrie 2021, la ora 0.00, prin CET I Iași, care funcționează pe gaz. CAF 1 și 2 de la CET I Iași furnizează aproximativ 150 de gigacalorii pe oră, cantitate suficientă pentru asigurarea încălzirii și apei calde menajere la abonați.
În primăvara acestui an, serviciul public de alimentare cu energie termică (producție, transport, distribuție și furnizare) a fost preluat de către Municipiul Iași de la operatorul Veolia Energie Iași, iar în prezent este operat de SC Termo-Service SA.