Connect with us

Poluarea cu praf scade la Iași: o singură depășire în ultimele 3 luni

Utile

Poluarea cu praf scade la Iași: o singură depășire în ultimele 3 luni

Poluarea cu pulberi de praf, în zona Podului de Piatră, a scăzut în primele opt luni ale acestui an față de perioada similară a anului trecut. Potrivit datelor disponibile pe site-ul calitateaer.ro, consultate și prelucrate de către APIX.ro, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2020 au fost înregistrate 28 de depășiri față de cele 43 care figurează pentru perioada similară a anului trecut.

Inițial, nivelul de poluare cu PM10 la stația 1 Podul de Piatră a atins cote record (în zilele de 25 și 26 ianuarie) de peste 100 – dublu față de limita admisă. Însă, ulterior, nivelul a scăzut și s-a ajuns la situația în care, în ultimele 3 luni (pe timpul verii), a fost o singură depășire: pe 8 iunie 2020 a fost înregistrată valoarea 53.99, față valoarea limită de 50 acceptată (valoare limită zilnică pentru protecția sănătății umane, cea anuală este 40).

Spre comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, fuseseră înregistrate 9 depășiri peste cota de 50, în anumite zile fiind și peste 60 sau chiar 70 (28 iunie 2019).

Rămâne de văzut cum vor evolua acești indici începând de astăzi, când începe un nou an școlar, dar și după 1 octombrie, când începe anul universitar. Cert este că, în ambele cazuri, fluxul de mașini – traficul este un factor determinant al poluării cu pulberi cu praf – va fi ceva mai mic față de anii trecuți, în contextul în care pandemia Covid-19 a forțat autoritățile să limiteze accesul în școli și universități.

Continue Reading

Alte articole din categoria Utile

EXCLUSIV apix.ro:

Mobilitate urbană

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top