Connect with us

Primăria a lansat portalul de date deschise: ce fel de informații pot fi accesate?

Utile

Primăria a lansat portalul de date deschise: ce fel de informații pot fi accesate?

Primăria Iași face un pas important spre un nivel de transparență mai mare, odată cu lansarea unui portal de date deschise, o platformă unde pot fi consultate informații și statistici din domenii variate. Municipalitatea a lansat și o invitație publică pentru ca alte entități (instituții, firme, ONG-uri etc.) să publice, la rândul lor, informații pe această platformă disponibilă la adresa iasi.oras.digital.

La nivel național, există de mai bine de 10 ani platforma data.gov.ro, lansată de guvern și care, în prezent, cuprinde aproape 3.500 de seturi de date de la peste 120 de instituții din țară. Modul în care sunt publicate informațiile, atât pe portalul guvernamental, cât și pe cel local, permite utilizatorilor să prelucreze facil datele.

  • În anul 2018, Iașul, la inițiativa Asociației CIVICA, a fost acceptat în Parteneriatul pentru o guvernare deschisă, o alianță internațională din care fac parte peste 100 de guverne naționale și administrații publice subnaționale care își asumă să implementeze modele de guvernare participativă și transparentă (citește detalii). Unul dintre angajamentele Iașului a constat inclusiv în realizarea unui astfel de portal de date deschise.

La Cluj, un portal de date deschise a fost lansat încă din anul 2015 (vezi aici), dar portalul pare „abandonat” – nu au fost publicate din anul 2019. În schimb, portalul guvernamental este actualizat zilnic. Un portal este disponibil și în Oradea, platforma fiind realizată cu sprijinul Argis.

  • Un avantaj al unui astfel de portal: unele seturi de date publicate pot fi utilizate de cei interesați pentru a realiza aplicații mobile utile cetățenilor.

Față de portalul guvernamental, Iașul vine cu o noutate: seturi de date cu informații în timp real. În acest sens, sunt publicate hărți interactive cu localizarea utilajelor de salubritate, a mijloacelor de transport public și informații despre calitatea aerului. Astfel de date sunt și pe alte site-uri, dar gruparea lor pe o singură platformă permite unui utilizator interesat o identificare mai rapidă a informațiilor.

Deocamdată, Primăria Iași a publicat 9 seturi de date, grupate astfel: turistice, tehnice, spectacole, sănătate, populație, muzee, învățământ, biblioteci și forță de muncă. Fiecare set de date cuprinde mai multe fișiere cu informații. De exemplu, la datele tehnice sunt informații despre sistemul de apă și canalizare, energie termică, gaze naturale, fondul locativ, infrastructură, suprafețele de teren, spații verzi sau tipuri de vehicule.

Informațiile sunt structurate în fișiere de .xls și .csv, ambele formate putând fi deschise cu Excel sau Access. Față de .xls, formatul .csv permite gestionarea unui număr mai mare de date.

În prezent, majoritatea datelor de pe portal par generate din bazele de date ale Institutului Național de Statistică (Tempo online), dar Primăria are numeroase alte informații pe care ar putea să le includă pe viitor în această platformă. Forma actuală, simplificată, similară portalului guvernamental, este una facilă și adecvată pentru utilizatorii interesați.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Utile

To Top