Energie verde
Primăria a semnat un contract de finanțare de 10 milioane euro: parc fotovoltaic la CET Holboca
Primăria Iași a accesat o finanțare de 10 milioane euro pentru amenajarea unui parc fotovoltaic la CET Holboca. Energia electrică produsă va fi folosită pentru consumul propriu al centralei de termoficare. Fondurile sunt asigurate prin intermediul unui program guvernamental (Fondul pentru modernizare).
Construirea centralei fotovoltaice va duce la asigurarea unei producții nete de energie electrică de 9.849,99 MWh/an în primul an de funcționare și la reducerea gazelor cu efect de seră cu 113.914,35 tone de CO2 echivalent într-o perioadă de 20 ani, spune Primăria Iași.
Centrala fotovoltaică va fi alcătuită dintr-un număr de 14.000 module PV, fiecare dintre ele fiind formate dintr-un număr de 132 de celule (tip monocristaline). Puterea minimă a modulelor PV va fi de 700 Wp, cu un randament nominal de minimum 21,1% (peste valoarea limită de 19% impusă prin ghidul de finanţare). Modulele PV vor fi instalate pe o structură prefabricată din aluminiu sau oţel galvanizat, la o înclinare de 10 grade, cu orientarea Est-Vest.
„Această investiție este prima etapă dintr-un proiect de realizare a unui parc fotovoltaic dispus pe o suprafață de teren însumând 40 de hectare în zona fostului depozit de zgură și cenușă de la CET 2 Holboca, care va constitui practic etapa a treia a programului”, potivit Primăriei Iași.
- Citește și Numărul apartamentelor din Iași racordate la sistemul centralizat a scăzut cu 30% în șase ani
În cea de-a doua a proiectului municipalitatea va achiziționa și monta o instalație de producere a hidrogenului cu un consum de 10 MW și o producție de 2.174 Nm³/h, care va fi amestecat cu gazul natural folosit în echipamentele termoenergetice în proporție de 15 – 20%, ceea ce va determina o ieftinire a prețului gigacaloriei cu 8 – 10%.
- Citește și Un nou credit făcut de Primăria Iași pentru a putea furniza agent termic în sezonul rece 2024/2025
„Toate aceste investiții sunt în concordanță cu prioritățile Comisiei Europene cu privire la capacităţile termoenergetice care folosesc cărbune, care impun închiderea în viitor a CET 2 Holboca din considerente de mediu şi economice și utilizarea de surse de energie verde”, se mai arată în informarea municipalității ieșene.