Spații verzi
Primăria, captivă SF-urilor: lucrările la Parcul Copou fac din nou obiectul unui studiu
Proiectul de modernizare a Parcului Copou, anunțat cu mult tam-tam acum câțiva ani, nu a fost pus în practică deși municipalitatea avea documentațiiile tehnice întocmite. Odată cu scumpirile din ultimul an pe piața construcțiilor, Primăria reface documentația. O dată certă de începere a lucrărilor sau modul în care va fi asigurată sursa de finanțare nu există. Teoria e frumoasă, dar practica ne omoară.
Potrivit unui comunicat al Primăriei, documentele pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru actualizarea planurilor vor fi realizate în cel mult patru luni de SC Romest Service SRL Iași în cadrul unui contract în valoare de 99.960 lei.
- Citește și SCHIȚE Cum va arăta Parcul Copou
Acum doi ani, investiția era estimată la peste 26 milioane lei, dar prin actualizarea studiului probabil costurile vor crește semnificativ: dacă Primăria ar fi început lucrările înainte de criza de pe piața construcțiilor, poate, astăzi, parcul era deja modernizat fără să fie influențat de creșterile la materiale de construcții.
Proiectul din vara anului 2020 presupunea reabilitarea aleilor, conservarea Teiului lui Eminescu, reconstrucția foișorului fanfarei cu o capacitate mai mare, reorganizarea compoziției obiectelor de artă și restaurarea acestora, reabilitarea Aleii Junimiștilor, dotarea cu mobilier urban adecvat (bănci, coșuri de gunoi, mese de șah etc.), înființarea unui Teatru de Vară în zona Casei de Cultură „Mihai Ursachi”, reabilitarea sistemelor de canalizare, realizarea unui sistem de irigare îngropat și computerizat, înființarea unei peluze rezistente la călcare și umbrire, modernizarea sistemului de iluminat funcțional și arhitectural, completarea lipsurilor vegetale.
Printre noutățile aduse de Hotărârea Consiliului Local se numără extinderea oglinzilor de apă, de la 542 la 1.089 metri pătrați (inclusiv crearea unui deck de lemn de 374 de metri pătrați), desființarea aleilor din asfalt și refacerea acestora, pe o suprafață totală de 33.520 de metri pătrați, cu dalaje din piatră cubică, plăci și înierbate (pe o suprafață de 1.653 metri pătrați), extinderea teraselor Muzeului „Mihai Eminescu” și Casei de Cultură „Mihai Ursachi” și, nu în cele din urmă, extinderea spațiului de joacă de la 336 la 1.498 metri pătrați.