Connect with us

Primul test serios în extinderea pietonalului: trafic închis până pe 15 octombrie

Trafic

Primul test serios în extinderea pietonalului: trafic închis până pe 15 octombrie

Primăria a închis sâmbătă, 5 octombrie, partea carosabilă a bld. Ștefan cel Mare cuprinsă între pietonal și Casa Modei. Totodată, circulația rutieră este restricționată și pe o parte a str. I.C. Brătianu, până la intersecția cu str. Agatha Bârsescu.

Aceste restricții de circulație vor rămâne în vigoare până pe data de 15 octombrie și, în mod evident, vor cuprinde și cele cinci zile lucrătoare de săptămâna viitoare (7-11 octombrie). Zona Bârsescu Ștefan cel Mare este utilizată deseori, mai mult sau mai puțin justificat, ca o scurtătură pentru șoferii care merg/vin (de) la muncă în fiecare zi. Săptămâna viitoare, aceștia nu vor avea această alternativă.

În cursul zilei de sâmbătă au fost montate căsuțele în care zeci de producători vor comercializa diverse produse începând de luni și până la finalul Sărbătorilor Iașului, în timp ce „Piața verde de weekend” s-a mutat pe str. I.C. Brătianu.

Săptămâna viitoare, Iașul se va confrunta cu o creștere semnificativă a traficului rutier, având în vedere și numărul mare de pelerini prognozat. În acest an va fi pentru prima dată când tronsonul cuprins între pietonalul Ștefan și Casa Modei va fi închis circulației rutiere pe o perioadă atât de lungă și în condițiile unui trafic estimat a fi destul de mare în restul centrului orașului.

Riscul este ca [cel puțin] bld. Independenței și zona străzilor Petru Movilă și Sf. Andrei să se aglomereze foarte tare, mai ales că ultimele două artere menționate se intersectează și cu drumul pelerinilor astfel că vor fi impuse și alte restricții pe parcursul săptămânii viitoare.

Cu alte cuvinte, este primul test serios pentru modul în care extinderea pietonalului poate afecta circulația rutieră în centrul orașului. Rămâne de văzut dacă și unde se vor crea ambuteiaje și ce concluzii va avea Primăria după perioada 7 – 15 octombrie, în contextul în care societatea civilă și-a exprimat deja dorința ca extinderea pietonalului să fie una permanentă, nu doar în weekend-uri. Nu în ultimul rând, reacția opiniei publice va fi, probabil, decisivă, în ceea ce privește permanentizarea extinderii pietonalului.

Scoaterea mașinilor din centrul orașelor este o tendință la nivel european prin extinderea de pietonale sau creșterea tarifelor de parcare. Cert este că, până acum, extinderea pietonalului Ștefan este un succes: fluxul de oameni care circulă a crescut vizibil, fie că vorbim despre pietoni, fie că vorbim despre bicicliști sau persoane care preferă trotineta. În plus, zona pietonalului extins este mult mai liniștită și, pe viitor, această măsura poate încuraja, poate nu imediat, comerțul stradal și un centru al Iașului în care pietonii să aibă prioritate.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Trafic

To Top