Energie verde
Proiect lângă centura Iașului: energie stocată în baterii pentru a echilibra piața în fața fluctuațiilor între producție și cerere
O companie din sectorul energetic va amenaja un ansamblu de stocare a energiei electrice și a unei stații electrice, în vecinătatea intersecției dintre șoseaua de centură și drumul european. Derzelas Eolian SRL spune că scopul investiției este a echilibra cererea și oferta din domeniu prin participarea la piața serviciilor tehnologice de sistem și piața de echilibru.
Ansamblul va avea o capacitate de 405 MWh (202,5 MW) și va cuprinde 90 de containere cu baterii de 4,5 MWh, alături de 30 de posturi de transformare. „S-a ales varianta de baterii în container și posturi de transformare compacte, amplasate în anvelopă de beton/metalică prefabricate datorită siguranței în functionare, pentru reducerea zonei de protectie și de siguranță a acestora”, se arată într-un memoriu de prezentare a investiției.

Potrivit companiei, sistemele de stocare a energiei în baterii sunt dispozitive concepute pentru a acumula și furniza energie electrică ori de câte ori este necesar și pot fi utilizate pentru servicii de rețea. „Practic, un sistem de stocare a energiei în baterii acumulează energia electrică pentru a fi consumată în cel mai bun moment posibil”, adaugă oficialii companiei.
- Citește și Cel mai mare parc eolian proiectat în județul Iași, cu 20 de turbine, a obținut acordul de mediu
Investitorul arată că astfel de instalații de stocare a energiei contribuie activ la echilibrarea energiei din Sistemul Energetic Național (SEN) oferind un tampon energetic care poate stabiliza rețeaua electrică în fața fluctuațiilor între producție și cerere. Compania invocă și un plan strategic al României care, până la orizonul anului 2030, prevede amenajarea de ansambluri de stocare la nivel național în baterii cu o capacitate totală de 1.200 MW (2.400 MWh) astfel încât să fie satisfăcută nevoia de integrare în SEN a noilor capacități de producție de energie din surse regenerabile (energie solară și eoliană).
„Sistemul de continare EES baterii permite stocarea surplusului de energie produsă din surse regenerabile în perioadele în care producția depășește consumul și furnizarea de energie în perioadele în care consumul depășește producția din surse regenerabilă. Această abordare ajută la integrarea mai multor surse variabile: energia eoliană și/sau solară în rețeaua electrică”, explică investitorul unul dintre avantajele proiectului.

În același timp, sistemul de stocare propus poate furniza rapid sau poate stoca energie, contribuind la menținerea echilibrului rețelei electrice și să asigure în același timp servicii precum reglarea frecvenței. „Datorită timpului scurt de răspuns,sistemul de stocare este bine echipat pentru acest rol”, conform documentului citat.
De asemenea, amenajarea unui astfel de sistem de stocare permite un așa-zis „arbitraj energetic”. „Prin încărcarea în timpul perioadelor de consum redus și descărcarea în timpul perioadelor de consum ridicat, sistemul containere EES baterii (Battery container) reduce presiunea asupra rețelei electrice în timpul perioadelor de vârf ale cererii și permit arbitrajul energetic, făcând mai ieftină cumpărarea și mai scumpă vânzarea energiei”, se detaliază în memoriu.
În prezent, proiectul este în faza de obținere a avizelor necesare emiterii autorizației de construire.
