Connect with us

Secretomanie la CJ/Cine sunt ofertanții la achiziția de 17 mil. euro, domnule Popa?

Proiecte publice

Secretomanie la CJ/Cine sunt ofertanții la achiziția de 17 mil. euro, domnule Popa?

UPDATE, 17 aprilie: Administrația județeană a ținut cont de relatările din presă și a publicat numele ofertanților, detalii AICI.

Consiliul Județean (CJ) a evitat, într-un comunicat de presă, să nominalizeze firmele care participă la procedura de atribuire directă a contractului de peste 17 milioane euro ce vizează achiziția unui spital mobil care să deservească pacienții bolnavi de Covid-19. Achiziția a fost inițiată de către președintele CJ Iași Maricel Popa.

De menționat că, la această etapă, legislația nu obligă instituția să nominalizeze firmele. Totuși, CJ ar fi putut, într-un exercițiu de transparență, să facă publice numele acestor companii.

CJ s-a limitat a spune că sunt „patru firme”. De remarcat originea firmelor. Deși Maricel Popa a vorbit săptămâna trecută de firme din „Olanda, Germania, Italia și Coreea de Sud” (inclusiv în rapoartele de specialitate care au stat la baza inițierii achiziției sunt nominalizate aceste țări), dar, de fapt, ofertanții sunt din România (2), Turcia și India. Originea firmelor este singura informație pusă la dispoziție de CJ, instituția trădând o crasă lipsă de transparență.

Amintim că este pentru prima dată în istoria recentă a Iașului când un contract de o asemenea valoare (88 milioane lei – circa 17 milioane euro) este de facto atribuit direct printr-o procedură de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț.

APIX.ro a detaliat pe larg într-un text precedent modalitatea de atribuire și obligațiile impuse de Comisia Europeană în contextul pandemiei Covid-19.

Potrivit unui comunicat al CJ, la procedura organizată prin intermediul Asociației Euronest au fost înaintate patru oferte.

APIX.ro vă prezintă comunicatul integral al CJ:

„Astăzi a fost termenul limită de depunere a ofertelor pentru licitația de atribuire a contractului de furnizare a unui spital mobil/modular pentru diagnosticarea, tratamentul și combaterea răspândirii Covid 19 la nivelul regiunii de Nord-Est.

Patru societăți (două din România, una din Turcia și una din India) au depus documentația în acest sens. 

Unitatea  medicală va fi achiziționată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, fondurile fiind asigurate de Consiliul Județean Iași  (14,5 milioane de euro) și Consiliul Județean Neamț (3,2 milioane de euro), membre ale asociației.

Ofertele vor fi evaluate de o comisie formată din reprezentanți ai spitalelor subordonate CJ Iași, Inspectoratului pentru Situații de Urgență și ai ADI Euronest, urmată de negociere.

Valoarea estimată a contractului este de 73 949 579,83 lei fără TVA, criteriul de atribuire fiind cel mai bun preț raportat la calitate. Vor fi punctate special costul și termenul de livrare.

Ulterior pandemiei, unitatea mobilă va putea fi folosită pentru campanii sau caravane medicale în zonele rurale ale Moldovei, pentru orice altă situație de urgență medicală, sau va fi dat în administrarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență”.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top