Connect with us

Sectorul feroviar: Studiul pentru Roman – Iași va fi gata în acest an

Proiecte publice

Sectorul feroviar: Studiul pentru Roman – Iași va fi gata în acest an

Ministerul Transporturilor (MT) a prevăzut în bugetul de stat pe acest an fondurile necesare pentru finalizarea studiului de fezabilitate aferent sectorului de cale ferată Roman – Iași – Frontieră. În acest sens, alocarea din credite bugetare ajunge la 18,6 milioane lei.

Anul trecut, pentru acest studiu s-au cheltuit aproape 1,4 milioane lei, potrivit proiectului de buget. CFR a lansat licitația în august 2019, iar contractul a fost atribuit în martie 2020 către firma TPF Inginerie SRL pentru suma de 16,5 milioane lei, fără TVA. Fondurile alocate în acest an reprezintă necesarul de finanțare pentru finalizarea studiului.

  • Viteza de proiectare ajunge la 160 km/h pe acest tronson în cazul trenurilor de călători

„Lucrările privind linia de cale ferată se vor realiza pe tronsonul Roman – Iași – Frontieră și vor conține: lucrări de reabilitare liniei de cale ferată (terasamente, consolidări și apărări de maluri etc.), lucrări de construcții civile cu destinație feroviară în stații și punctele de oprire (clădiri, peroane, copertine, rampe, pasarele și pasaje pietonale etc.), lucrări de artă (poduri, podețe etc.), instalații feroviare (semnalizare, electrificare, linie de contact etc.)”, se arată în caietul de sarcini aferent licitației de proiectare a lucrărilor.

Lungime traseului este de 140 km, iar linia ferată se află în diverse stadii de degradare „din cauza uzurii fizice și morale, precum și a depășirii duratei normale de funcționare”.

„Datorită restricțiilor de viteză, durata medie a călătoriei cu trenul pe traseul Roman – Iași – Frontieră este de aproximativ 3 ore și 15 min”, se mai precizează în documentație.

După realizarea lucrărilor, planul autorităților este ca pe linia ferată să se circule cu 120 km/h (tren de marfă) și 160 km/h (trenuri de călători).

Coordonator al proiectului Apix.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat atât cu mass-media locale, cât și centrale.

Articole din categoria Proiecte publice

EXCLUSIV apix.ro:

Mobilitate urbană

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top